Lijst Home‎ > ‎

Kodo De weg van de Boog - Bert Kouwenberg en Mark Janssen

Geplaatst 11 feb. 2015 02:42 door susan *   [ 11 feb. 2015 02:43 bijgewerkt ]

Het begon als een droom. Twee kinderboekenmakers, auteur Bert Kouwenberg en illustrator Mark Janssen, wilden een mooi boek maken waarin verhaal en illustraties even belangrijk zouden zijn. Het moest een boek worden met een hoge ´wauw-factor’. Kouwenberg bewerkte daarvoor zijn verhaal Kodo, de weg van de samoerai uit 2006 en Janssen werkte (in zijn vrije tijd) aan de illustraties. Drie jaar later is het resultaat gepresenteerd: het prachtig uitgegeven boek Kodo De weg van de Boog.

Het verhaal gaat over de Japanse Kodo die met zijn vader in het Veerhuis aan de Rivier woont. Als ze op een dag hout hakken in het bos vindt Kodo een vosje dat hij mee naar huis neemt. Die dag wordt ook duidelijk dat vader en zoon binnenkort een aanval van drie boosaardige Ninja´s kunnen verwachten. Vader wijst Kodo een schuilplaats, maar daar wil hij liever geen gebruik van maken. Net als zijn vader, een samoerai, zal hij trainen met het zwaard en dapper zijn. Toch onderzoekt hij de schuilplaats en wordt daar verrast door een geest en later door een machtige boog.
Kodo wil weten waarom zij worden aangevallen en hij vraagt zich af of dat misschien iets met zijn moeder te maken heeft. Hij droomt vaak over zijn moeder, maar hij heeft haar nooit gekend. 

De illustraties, de vormgeving en het verhaal vormen een mooi geheel. Kouwenberg weet de vreemde cultuur toegankelijk te maken. Het is een wereld waar respect voor ouderen en geesten vanzelfsprekend is en waar een vosje een huisdier kan zijn. Ook het uitgekiende gebruik van Japanse woorden (die waar nodig in een voetnoot worden uitgelegd) geven het verhaal zijn unieke sfeer. Toch is hoofdpersoon Kodo een makkelijke identificatiefiguur. Kodo stelt vragen die ook bij de lezer leven en daarnaast is het een kind als andere kinderen en houdt hij zich niet altijd aan de geldende regels. Zo is hij in eerste instantie brutaal tegen de geest en ongehoorzaam aan zijn vader, al doet hij dat laatste niet lichtvaardig.
De illustraties geven de beschreven wereld weer. Janssen heeft zich laten inspireren door de Japanse prentkunst en met name door het werk van de Japanse kunstenaar Hokosai. Het grote formaat van het boek doen de tekeningen tot hun recht komen. Op de prenten zijn bekende 
thema´s uit de Japanse kunst te zien waaronder bloesemtakken, kraanvogels en´de grote berg´. Het kleurgebruik is intens. 
Hoewel het boek als geheel een eenheid is, is het niet zo dat tekst en beeld elkaar soepel afwisselen bij het vertellen van het verhaal. Er zijn passages waar alleen het beeld spreekt, bijvoorbeeld bij de vondst van het vosje, maar in de meeste gevallen is de tekst nodig om het verhaal goed te kunnen volgen. De illustraties zijn echter nergens ondergeschikt aan de tekst, ze omarmen (letterlijk) het verhaal.
Het is een prachtig boek geworden en de opzet is geslaagd: Kodo De weg naar de Boog is een boek met een hoge wauw-factor.

Kodo De weg van de Boog
Bert Kouwenberg en Mark Janssen 

Clavis, 2014      €29,95