Lijst Home‎ > ‎

Kolletje leert zwemmen - Pieter Feller

Geplaatst 6 dec. 2013 04:56 door susan *   [ 6 dec. 2013 04:56 bijgewerkt ]

Kolletje zal voor velen geen onbekende zijn. In eerdere boeken over het vierjarige meisje lazen we onder andere over haar avonturen op school, tijdens het kamperen en hoe ze een broertje kreeg. De boeken over Kolletje onderscheiden zich van andere kleuterboeken door een origineel detail: Kolletje heeft toversokken. Ze kreeg de sokken op haar verjaardag van haar tante. Als Kolletje heel sterk denkt aan wat ze wil en dan haar volledige naam uitspreekt gebeuren er wonderlijke dingen.
In Kolletje leert zwemmen gaan Kolletje en haar beste vriend Dirk op zwemles. Onder leiding van juf José doen ze leuke spelletjes om aan het water te wennen en de eerste beginselen van het zwemmen te leren. Alle verhalen in het boek gaan over water en zwemmen. Volwassenen vertellen bijvoorbeeld over hun zwemervaringen, hondje Doerak springt in de vijver en op school vertellen Kolletje en Dirk over de zwemles.
Pieter Feller is een fijne verteller. Hij schrijft geloofwaardige korte dialogen die zich prettig laten voorlezen. Al roept Kolletje naar mijn smaak iets te vaak ´Jeetje, wat gaaf´. Feller verstaat de kunst een verhaal voor kleuters klein te houden. De spanning is spanning op kleuterniveau: je zwembroek vergeten en geen stomme leenzwembroek aanwillen, een plotselinge invaller als juf José er niet is en klasgenoten die opscheppen over hun zwemlessen en die van jou maar stom vinden. Feller laat in dit deel van de serie in het midden of de toversokken van Kolletje écht magisch zijn, of dat de magie alleen voortkomt uit Kolletjes vertrouwen in de macht van de sokken.

Een boek over Kolletje is onlosmakelijk verbonden met de illustraties van Natascha Stenvert. Ook dit boek is weer rijk en kleurig geïllustreerd met kleine tekeningen die in de tekst zijn geplaatst. Tekst en illustraties sluiten over het algemeen goed aan en ze geven de sfeer van het verhaal mooi weer. Een enkele keer voegt Stenvert aan de tekening een korte tekst toe, maar dit is eigenlijk niet nodig. Jammer dat Kolletje in een zwembroekje het water ingaat, terwijl in de tekst sprake is van een bikini.

Kolletje leert zwemmen is niet alleen een leuk voorleesboek voor de Kolletjefans, het geeft ook op speelse wijze informatie over zwemlessen voor kleuters. Kolletje en Dirk volgen namelijk een programma dat veel zwembaden in Nederland hanteren om kinderen ´watervrij´ te maken. Aan het einde van het verhaal hebben Kolletje en Dirk alle ´lintjes´ behaald die nodig zijn om verder te gaan voor de ABCdiploma´s.

Kolletje leert zwemmen
Pieter Feller (tekst) en Natascha Stenvert (ill)


Moon, 2013     € 12,95

Andere boeken over Kolletje op kinderboekenpraatjes: