Lijst Home‎ > ‎

Kom bij mij

Geplaatst 19 feb. 2011 08:04 door susan *
Kom bij mij
is een mooi stevig uitgevoerd boekje voor de kleinsten. Het gaat over een kindje dat rondstapt in de wereld en daarbij allerlei spannende dingen ziet: een vlinder, een hagedisje, duiven en poezen. Maar als het kindje op de dieren afloopt vliegen, glippen of klapperen ze weg.
Het kindje loopt niet in zijn eentje rond te stappen: ineens vliegt hij de lucht in, zo in de veilige armen van zijn vader. Bovenop vaders nek gaan ze samen verder op avontuur.

Peuters zullen het vaak meemaken dat dieren niet gediend zijn van hun ondernemende activiteiten en voor ze wegvluchten. Het thema van het boekje is voor hen herkenbaar.
De tekst is summier en het zinnetje waarom het boekje draait is ´kom bij mij´. Deze woorden zijn wat ongelukkig gekozen, ´kom bij mij´ is een hele mond vol om uit te roepen voor zo´n kleintje. Gelukkig kan de doelgroep nog niet lezen en staat het de voorlezer vrij hier woorden te kiezen die beter aansluiten bij het kind. Wel leuk is het gebruik van de woorden ´fladderen, glippen en klapperen´, mooie woorden om te horen en de betekenis hoeft nog niet helemaal begrepen te woorden, op de illustraties is goed te zien wat er gebeurt.

De illustraties van de al veel bekroonde Komako Sakai zijn realistisch en dat sluit goed aan bij peuters; zij moeten makkelijk kunnen herkennen wat er wordt afgebeeld. De tekeningen staan  in een wit vlak en dat geeft een rustige bladspiegel. Er is goed te zien dat de vlinder opvliegt en ook de wegglippende salamander kunnen we volgen. Als de duiven hard klapperend wegvliegen zien we op de illustratie beweging gesuggereerd.
Ingewikkelder wordt het als de poezen wegvluchten, zij lopen ´de bladzijde uit´ en zijn nog maar gedeeltelijk afgebeeld. Maar omdat de bladzijde daarvoor de poezen duidelijk te zien zijn zullen de meeste peuters deze illustratie wel begrijpen.
De illustratie waar het kindje door twee armen wordt vastgepakt en door de lucht zweeft zal niet direct begrepen worden, maar snel aan duidelijk winnen bij het omslaan van de bladzijde.

Kom bij mij is voor peuters een boek waar een hoop in te zien is, waar mooie woorden uit kunnen opklinken en waar nog veel in te ontdekken valt.

Kom bij mij
Nakawaki Hatsue (tekst) en Komako Sakai (ill)
 
De Eenhoorn, 2010   €11,50