Lijst Home‎ > ‎

Kom binnen! - Ton Koene

Geplaatst 1 mrt. 2017 04:02 door susan *   [ 1 mrt. 2017 04:04 bijgewerkt ]

Fotograaf Ton Koene reist als freelance fotograaf de wereld over. Zijn foto’s zijn te zien in tijdschriften, kranten en boeken. Koene won belangrijke prijzen, waaronder de Zilveren Camera en de World Press Photo.
Kom binnen! is een van Koenes informatieve fotoboeken. In dit boek toont en beschrijft hij het leven van vijf kinderen die in verschillende landen wonen en die (bijna) allemaal elf jaar oud zijn. De kinderen zelf vertellen over hun leven.

‘Familie is alles voor me’ zegt de dertienjarige Kavetwingwa van de Himbastam uit Namibië. Zij woont met haar familie in een dorp dat bestaat uit achttien hutten en ze gaat niet naar school. Hoe anders is dat voor de elfjarige Tung Tung uit Hongkong. Haar ouders moeten hard werken om het kleine appartement waar ze wonen te kunnen betalen. ‘Mijn ouders werken heel hard. Ze willen dat ik ook heel hard werk.’ En dus let Tung Tung op school goed op, volgt ze bijlessen, maakt ze altijd haar huiswerk en gaat ze elke week naar zwemles, vioolles, sportles en dansles. Dan heeft Isa uit Amsterdam het makkelijker. Zij woont ook in een drukke populaire stad, op een boot. Zij krijgt nauwelijks huiswerk en heeft volop tijd om te sporten. Als Isa haar ouders helpt in de B&B krijgt ze extra zakgeld. Over geld horen we Pedar uit Lapland niet. Hij helpt zijn vader die rendierboer is graag. Hij vindt rendieren mooi en lief en hoopt dat hij later ook rendierboer mag worden. Het liefst is Pedar de hele dag buiten waar hij soms op de sneeuwmobiel mag rijden of met de hondenslee over de toendra trekt. Maar Pedar moet ook naar school, ‘We hebben hier twee scholen: een in het dorp en een in een grote blokhut op de toendra.’ Ook Noor gaat ook naar school. Zijn school bestaat uit twee tenten en staat in een vluchtelingenkamp in Kaboel. Noor houdt van duiven, ‘ze zijn een teken van vrede en liefde’. Soms koopt hij een bakje graan bij de moskee om aan de vogels te geven. ‘Dat brengt geluk’.

Koene ondersteunt de verhalen van de kinderen met prachtige foto’s: mooie portretten waarbij we de hoofdpersonen letterlijk in de ogen kijken, een familiefoto en foto’s van de leefomgeving. Kavetwingwa staat trots in haar traditionele kleding die haar borsten onbedekt laat tussen haar broers en zussen, Pedars familie laat zich fotograferen in de traditionele klederdracht en op Noors familiefoto mogen we het gezicht van zijn moeder niet zien. 
We zien Kavetwingwa onder andere bij de geitenkudde in het droge dorre gebied waar ze woont, we zien Pedar een vuurtje stoken op de uitgestrekte besneeuwde toendra, Tung Tung zien we in de metro en in de tempel, Isa rijdt op haar eenwieler door de woonkamer in de boot en bij Noor zien we dat in het vieze grauwe vluchtelingenkamp ook plezier gemaakt wordt

Kom binnen! is een schitterend boek met prachtige foto’s en interessante verhalen. Het boek geeft een uniek inkijkje in het leven van vijf gewone kinderen die onder verschillende omstandigheden opgroeien.

Kom binnen! 
Ton Koene 

Clavis, 2017     € 21,95