Lijst Home‎ > ‎

Kom erbij - Milja Praagman

Geplaatst 4 okt. 2018 03:49 door susan *   [ 4 okt. 2018 03:54 bijgewerkt ]

In de Kinderboekenweek wordt naast het kinderboekenweekgeschenk ook altijd ‘Het prentenboek van de Kinderboekenweek’ aangeboden. Voor een bescheiden prijs (€ 6,95) is er voor de jonge lezers een mooi uitgevoerd prentenboek te koop. Dit jaar is het boek gemaakt door Milja Praagman, winnares van een Zilveren Penseel.

Op een grasveld 'staat iets wat er gisteren nog niet was.' We zien een door linten afgezet gebied en een groot geel kleed met stippen. Wat eronder zit zien we niet. Twee kinderen, Kit en Pelle, staan ernaar te kijken. ‘Kom, even proberen’ zegt Kit en ze klimt op het kleed. Pelle roept eerst ‘Nee, niet doen. Op dat bordje staat: Niet aankomen!’, maar Kit wuift zijn bezwaren weg en roept ‘Kom erbij!' Pelle gaat achter Kit zitten en ineens zitten ze op een wild paard. Pelle vindt het een nachtmerrie, Kit vindt het fantastisch ‘we moeten haar temmen’ lacht ze.
    Dan komt Ajoub eraan en die wil weten wat Pelle en Kit doen. Het paard is niet meer te zien, Pelle en Kit zitten weer op het kleed dat er nu anders uitziet. Ajoub wordt uitgenodigd ook op het kleed te komen. Nu verandert het in een kameel die met de kinderen door de hete woestijn loopt ‘De woestijn heeft koorts,’ lacht Ajoub en Pelle puft dat hij smelt. Als Ella en Stella naar het gele kleed op het grasveld kijken worden ze ook uitgenodigd om erbij te komen. Nu verandert het kleed in een walvis en maken de kinderen een reis onder water.
    Ieder kind dat komt vragen wat de andere op het kleed doen mag erbij komen. Alleen Pelle uit daarover zijn twijfels, hij is bang dat er geen plaats is voor nog meer kinderen. Maar er is plaatst voor iedereen. Ook voor de burgemeester die naar het kleed gekomen is om ‘iets te gaan onthullen.

Milja Praagman heeft ervoor gekozen een prentenboek te maken dat aansluit bij het motto van de Kinderboekenweek, ‘kom erbij!’ is een terugkerend element in de tekst. Alle kinderen mogen meedoen. Alleen Pelle is bang dat dat niet goed zal gaan, maar Kit lacht alle bezwaren weg en zij krijgt gelijk: er is plaats voor iedereen. De kinderen beleven zittend op het kleed spannende (fantasie)avonturen. De lezer ziet afwisselend het kleed op het grasveld, dat regelmatig van vorm verandert, en de avonturen van de kinderen. Niet iedere kleuter zal die wisselingen begrijpen, hier moet de voorlezer dan even de helpende hand bieden.
    Praagman, die een grafische achtergrond heeft, speelt weer mooi met de vlakverdeling. De illustraties worden gedomineerd door een groot groen vlak met daarbinnen het vrolijke geel van het kleed waarop het verhaal zich afspeelt. Aan de randen van dat vlak is ook veel te zien: er komen kinderen aanlopen, er is een ondeugend hondje, er is een mol aan het werk, er loopt iemand met een rollator en we zien ook een schatzoeker. Wie goed kijkt ziet dat deze figuren hun eigen avonturen beleven. 
    Praagman heeft, zoals gebruikelijk in haar werk, gehoor gegeven aan de wens om meer diversiteit in prentenboeken te laten zien. Jammer dat Pelle een wit jongetje met een brilletje is, dat is dan toch weer een cliché.

Kom erbij is een warm en vrolijk prentenboek met een prettige boodschap: er is plaats voor iedereen.

Kom erbij
Milja Praagman
 

Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018      €6,95