Lijst Home‎ > ‎

Kom uit die kraan!! - Tjibbe Veldkamp

Geplaatst 27 jun. 2016 03:40 door susan *   [ 27 jun. 2016 03:41 bijgewerkt ]

Kom uit die kraan!! is een boek met een raar formaat: het is groter, langer en smaller dan gebruikelijk. Wellicht paste anders die enorme kraan er niet in en dat die kraan een belangrijke rol speelt in het verhaal maakt de titel wel duidelijk.
Het verhaal gaat over Bart. Elke dag kijkt hij, veilig achter een hek, naar de bouwplaats en vraagt hij zich af of hij die mooie grote machines zou kunnen besturen. Op een dag dagen grote jongens hem uit de bouw op te gaan. "  ´Goed´, zegt Bart.´Ik ga de bouw op. Maar dan moeten jullie de politie bellen.´ " Dat doen de grote jongens al snel want Bart klimt de wals op en rijdt een hek en een auto plat. Daarna klimt hij de cementwagen in en stort beton op straat. De grote jongens proberen Bart ervan te weerhouden dat hij daarna in de kraan klimt, maar dat mislukt. Bart tilt met de kraan een politieauto de lucht in. Als de politie weer veilig op straat staat blijkt dat Bart twee bankrovers heeft tegengehouden die de politie nu snel kan inrekenen.

Kom uit die kraan!! speelt met woord en beeld. Wie het verhaal alleen leest ziet een ondeugend jongetje dat rampspoed verspreidt, maar wie de illustraties erbij betrekt ontdekt dat er meer aan de hand is. Doelbewust zet Bart de machines in om twee bankrovers te vangen en met de kraan zorgt hij ervoor dat de politie snel op de plek van het misdrijf is.
Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad werken het thema briljant uit en daarbij valt op dat woord en beeld niet alleen inhoudelijk goed op elkaar zijn afgestemd, maar ook stilistisch is het een goede match. Veldkamps taal is beeldend, speels en helder en dat is Hoogstads tekenstijl ook.
Veldkamp heeft al veel succesvolle prentenboeken geschreven waarvan zijn serie Agent en Boef, met illustraties van Kees de Boer, de bekendste zijn. In korte zinnen vertelt hij veel. Zo weet de lezer al snel dat Bart een ware passie heeft voor de machines op de bouwplaats en het is dan ook begrijpelijk dat hij zijn kans grijpt zodra hij over de grens van het betreden van de bouwplaats is gegaan. Natuurlijk kan hij direct met de grote machines uit de voeten, hij is immers, net als de lezers, een kleuter met een ongebreidelde fantasie. Even lijkt de realiteit van de grotemensenwereld zijn gelijk te halen, maar gelukkig is Bart iedereen te slim af. Een plot waarvan kleuters zullen genieten.
Veldkamp gebruikt repeterende elementen in zijn tekst die goed werken. De speelse herhalingen maken het verhaal spannend en toegankelijk. Als het plot bij herlezing al bekend is verhoogd het ook de voorpret: “ ´Niet doen!´riepen de grote jongens. ´Je hebt net het hek platgewalst, en een auto, en je hebt beton gestort op straat! Hoeveel ongelukken wil je maken?´ Maar Bart klom al in de kraan. “
De levendige tekst, die voor een groot deel uit dialoog bestaat, leest fijn voor. Veldkamp kreeg niet voor niets een Zilveren Griffel voor dit boek.

Alice Hoogstad, die in 2015 de Gouden Penseel won, laat ook in dit boek haar vakmanschap zien. In zachte tinten geeft ze de drukte op de bouwplaats weer. En wat is er veel te zien: gebouwen die nog niet klaar zijn, mensen aan het werk, bouwmaterialen en natuurlijk de prachtige machtige machines die zo´n belangrijke rol spelen in het verhaal. In de tekst wordt de aandacht niet op de gebeurtenissen buiten de bouwplaats gevestigd, maar op de illustraties is goed te volgen wat zich daar afspeelt. De auto met de dieven neemt bijvoorbeeld bijna een hele pagina in beslag en ook het stadje waar de dieven hun slag slaan is goed te zien. Toch blijft in eerste instantie de aandacht vooral bij Bart, zeker als hij met de machines aan de haal gaat. Hoogstad speelt met het perspectief waardoor de machines nog indrukwekkender lijken en de spectaculaire acties van Bart onderstreept worden. Kom uit die kraan!! is een nieuw hoogtepunt in het werk van Hoogstad.

Kom uit die kraan!! is een verrassend prentenboek met een mooi plot. De speelse sprankelende tekst en illustraties nodigen uit het boek vaak te lezen en te bekijken, ook als het plot geen verrassing meer is.

Kom uit die kraan !!
Tjibbe Veldkamp (tekst) en Alice Hoogstad (illustraties)


Lemniscaat, 2015      €13,95 Andere prentenboeken van Tjibbe Veldkamp op kinderboekenpraatjes:
Agent en Boef en de Boefagent
De coole cowboy

Alice Hoogstad op kinderboekenpraatjes: