Lijst Home‎ > ‎

Konijntje en Haas zijn jarig!

Geplaatst 7 okt. 2014 02:22 door susan *   [ 7 okt. 2014 06:10 bijgewerkt ]

Jarig zijn is feest, dus komen er in deze feestkinderboekenweek veel boeken over verjaardagsfeestjes uit. Ik zet er vandaag en morgen een aantal op een rij. Voor de allerkleinsten is er het mooie stevige kartonboekje Gefelicitaart!.
Konijntje is jarig en zijn vrienden komen op bezoek. Iedereen krijgt een stukje van de enorme taart, die steeds iets kleiner wordt iedere keer als de lezer een bladzijde omslaat; de bladzijden zijn namelijk stukjes van de taart. Het laatste stukje is voor de jarige zelf. Nog één keer kan er een bladzijde worden omgeslagen en dan zien we dat de dieren hun taart op hebben en spelen met de cadeautjes.
Gefelicitaart! is een eenvoudig repeteerverhaal in een aantrekkelijke vormgeving. Niet alleen is de steeds kleiner wordende taart en de spannende flapjes leuk, ook kan de lezer raden wat er in de pakjes zit die de visite meeneemt. Op de laatste pagina is dat te zien, al moet er nog wel even gepuzzeld worden.

Gefelicitaart!
Giuliano Ferri

De Vier Windstreken, 2014     € 9,95 

leeftijd 2+Hiep hiep Haas is! een deel uit de serie boeken over Haas geschreven door Annemarie Bon en geïllustreerd door Gertie Jaquet.
Haas wil een verjaardagsfeestje geven en dat is best veel werk: uitnodigingen verzorgen, boodschappen doen, spelletjes bedenken, slingers ophangen, taart maken en nog veel meer. Haas werkt hard en ligt laat in bed (om acht uur pas!). Maar eenmaal in bed kan hij niet slapen en daarom besluit hij nog maar even door te werken. Dat loopt niet goed af: in het donker kan hij zijn feestkleren niet vinden, hij valt van de stoel als hij een slinger op wil hangen en de taart brandt aan. Gelukkig zorgen zijn vrienden ervoor dat het toch een geweldig feest wordt met maar één smetje: Haas krijgt niet de knuffel die hij zo graag wilde hebben,´maar wel heel veel kusjes´.

Hiep hiep Haas! gaat over de voorbereidingen van een verjaarspartijtje en laat goed zien hoe spannend dat is: wie moet er allemaal worden uitgenodigd, is de taart wel op tijd klaar en wat moet ik voor kleren aan? De tekeningen laten zien wat er gebeurt en nog veel meer. Op iedere illustratie is een spinnetje te zien dat altijd in de buurt van Haas is en hem vaak helpt. Het tijdsverloop in het verhaal is zichtbaar op diverse klokken, leuk voor de beginnende klokkijker. Hiep hiep Haas! is een fijn prentenboek voor (aanstaande) jarigen.

Hiep hiep Haas!
Annemarie Bon (tekst) en Gertie Jaquet (ill)

Moon, 2014     € 14,95

Meer over Haas op kinderboekenpraatjes :