Lijst Home‎ > ‎

Koning Arthur - Marc Veerkamp

Geplaatst 10 feb. 2016 03:22 door susan *   [ 10 feb. 2016 03:23 bijgewerkt ]

Als er een (kinder)boek over koning Arthur verschijnt is het altijd de vraag welke elementen uit het enorme aantal verhalen rond deze legendarische koning erin voor zullen komen. Marc Veerkamp kiest ervoor de vete tussen Arthur en Morgan centraal te stellen.
Het verhaal begint bij Morgan die een huwelijk tussen haar moeder en heer Uther probeert te voorkomen. Maar haar moeder maakt duidelijk dat ze geen keus heeft - ´De koning is geen man tegen wie je makkelijk “nee” zegt´ - en ze wijst haar dochter erop dat zij na de dood van Uther het koninkrijk zal erven. De bruiloft wordt gevierd en ook Arthur is aanwezig bij de feestelijkheden met zijn vader Ector en zijn oudere broer Keye. Ector neemt deel aan een toernooi, maar hij valt van zijn paard en moet het toernooiveld smadelijk verlaten. Thuisgekomen besluit Ector dat zijn dagen als ridder geteld zijn en het tijd is van zijn zoon Keye een echte ridder te maken, Arthur mag zijn schildknaap zijn.
Vijf jaar later kruisen de paden van Morgan en Arthur elkaar opnieuw. Als Uther overlijdt, en Morgan heeft daar de hand in gehad, voorkomt tovenaar Merlijn dat zij koningin wordt. Hij plaatst een zwaard in de grafsteen van de overleden koning; wie het zwaard uit de steen trekt zal de ware koning zijn.

Marc Veerkamp is een ervaren schrijver, vooral van toneelteksten. Koning Arthur is zijn debuut als kinderboekenschrijver. Het boek is gebaseerd op de gelijknamige theatervoorstelling van Theater Terra waarvoor Veerkamp, samen met Sytze Schalk, ook de tekst schreef.
Vaardig heeft Veerkamp de meest bekende elementen uit de Arthurverhalen in zijn verhaal opgenomen, zoals het zwaard in de steen, de ronde tafel, de tovenaar Merlijn, de Vrouwe van het Meer en de herkomst van het zwaard Excalibur. Hij laat ook dingen weg zoals de verwantschap tussen Morgan en Arthur of de liefde tussen Lancelot en Guineverre.
De strijd tussen Morgan en Arthur wordt spannend beschreven en eindigt met de voorlopige overwinning van Arthur die zich voorneemt een koning te zijn die eenheid, welvaart en vrede zal brengen.
Veerkamp heeft als theaterauteur veel ervaring in het schrijven van dialogen en dat zien we terug in het boek, waar een belangrijk deel van het verhaal verteld wordt in gesprekken, met anderen of als een innerlijk gesprek. De lezer voelt makkelijk mee met Morgan die steeds bitterder wordt en Arthur die langzaam in zijn nieuwe rol groeit. In het verhaal is ook ruimte voor magie. Morgan sluit bijvoorbeeld Merlijn op in een magische kooi en stuurt een griffioen op Arthur af.
Het boek is geïllustreerd door Geert Gratama. Zijn zwart-wit illustraties in zwierige stijl zijn hier en daar op randje van cartoonesk, wat niet altijd goed past bij het verhaal, maar wel leuk is.

Koning Arthur is een mooie eerste kennismaking met de schat aan Arthurlegenden. Veerkamp vertelt een afgerond verhaal, maar legt tegelijkertijd de kiem om meer te willen lezen over Arthur, Lancelot, de andere ridders van de Ronde Tafel, koningin Guineverre, Morgan en Merlijn.

Koning Arthur
Marc Veerkamp (tekst) en Geert Gratama (illustraties) 

Van Holkema & Warendorf      € 10,00 (na 31 maart 2016 €12,50)