Lijst Home‎ > ‎

Kreukel - Loes Riphagen

Geplaatst 22 sep. 2014 02:33 door susan *   [ 22 sep. 2014 02:34 bijgewerkt ]

Kreukel is een onstuimige hond, die zich direct aan de lezer voorstelt zodra het boek wordt opengeslagen. Kreukel woont bij ´zijn beste makker´, die hij bewondert omdat hij twee kanten tegelijk op kan kijken. Kreukel is van mening dat zijn baas zijn beste vriend is, maar op papier lijkt het geen goede match: Kreukels vriend is helemaal niet blij met zijn hulp bij de afwas, zijn passie voor zingen of zijn training om een goede waakhond te zijn.
Op een dag wordt Kreukel bij de vuilnis gezet. Niet dat hij dat erg vindt, hij denkt dat hij op vakantie gaat, de baas heeft immers al zijn spullen meegegeven. Blijmoedig gaat hij op stap, maar helemaal alleen in een bos is niet zo leuk. En al helemaal niet als je ook nog honger krijgt.

Loes Riphagen heeft weer een prentenboek gemaakt zoals we van haar gewend zijn: een vrolijk kleurrijk boek met een hond in de hoofdrol die alleen Riphagen zo kan tekenen en met illustraties waar altijd een grappig detail in te ontdekken valt. Het verhaal wordt voornamelijk door de illustraties verteld, de tekst voegt weinig toe.
Het wordt direct duidelijk dat Kreukel en zijn baas niet bij elkaar passen. Kreukel valt duidelijk uit de toon in het keurige stijlvolle huis waar hij in al zijn onschuld een enorme puinhoop maakt. Als Kreukel buiten de deur wordt gezet lijkt het niet goed af te lopen als hij in het donkere bos, waar hij overigens omringd is door dieren die hem gadeslaan, honger krijgt en zich alleen voelt. Maar dan krijgt hij een lekkere lucht in zijn neus die hem naar een oud vrouwtje leidt. Zij heeft direct gein in Kreukel. In haar huis past hij wonderwel, daar worden zijn specifieke eigenschappen zeer gewaardeerd: samen zingen Kreukel en de oude vrouw uitbundig mee met hun favoriete artiest, de kat in huis wordt Kreukels vriend en een paar modderpoten vallen in zijn nieuwe onderkomen helemaal niet op. Ook de lezer ziet dat het huis van de oude vrouw heel anders is dan het stijlvolle huis waar Kreukel eerst woonde. Het huis is kleurrijk, rommelig en in de tuin wonen zelfs kabouters. Echt een huis dat past bij een oude dame met cowboylaarzen en een witte onderbroek met rode stippen. De lezer laat Kreukel met een gerust hart hier achter en hoopt dat hij nooit meer terug zal gaan naar´zijn beste makker´.

Kreukel
Loes Riphagen

De Fontein, 2014     € 13,99


Andere boeken van Loes Riphagen op kinderboekenpraatjes: