Lijst Home‎ > ‎

Kroonsz - Marco Kunst

Geplaatst 30 jan. 2015 03:01 door susan *   [ 30 jan. 2015 03:01 bijgewerkt ]

Marco Kunst keert na twee succesvolle kinderboeken terug naar het jeugdboek. Acht jaar werkte hij aan zijn ´persoonlijke meesterwerk´ Kroonsz.
Een belangrijk deel van het verhaal speelt zich af in het zeventiende eeuwse Amsterdam. Een spannende periode waarin Amsterdam een bloeiende handelsstad was en Nederland een relatief tolerant land waar wetenschappers redelijk ongestoord aan vernieuwende theorieën konden werken. Het is de periode waarin een nieuwe manier van denken tot bloei kwam die in plaats van God de mens centraal stelde. De kerk verzette zich daartegen, want waarom moest Gods volmaakte schepping onderzocht worden?

Dokter Zacharias Kroonsz, bekend om zijn lef, koppigheid en tomeloosheid, onderzoekt de geheimen van leven en dood en verzet zich tegen de aanname dat kennis gevaarlijk is (´Níet weten, dát is gevaarlijk. De kerk wil mensen dom houden´). Op aandringen van zijn vrouw betrekt Zacharias zijn zeventienjarige zoon Wessel bij zijn onderzoek. De dokter probeert levenslijnen zichtbaar te maken en wil deze uiteindelijk ook kunnen manipuleren. Met (al dan niet vrijwillige) medewerking van bekende tijdgenoten lukt het Zacharias niet alleen levenslijnen te zien, maar ook om te voorspellen wanneer iemand zal sterven. Als hij ontdekt dat zijn eigen leven ten einde loopt neemt hij drastische maatregelen met grote gevolgen. Hij opent een scheur in de werkelijkheid, een gat in het weefsel dat leven en dood van elkaar scheidt. Uit het gat komen stemmen. Zacharias noemt het fenomeen de Torn.
Wessel hoort de stem van zijn vermoorde lief in de Torn en duikt het gat in om haar te zoeken. Na ruim twintig jaar weet Zacharias zijn zoon terug te halen. Hij hoopt dat Wessel antwoord kan geven op zijn belangrijkste vragen: wat is er achter de torn en wat kan ik doen om het eeuwig branden in het vagevuur te ontlopen?

Kroonsz is een complex verhaal met veel elementen. Kunst schetst een beeld van het leven in de zeventiende eeuw en hij brengt het gedachtegoed uit die tijd tot leven. In het verhaal komen verscheidene bekende personages voor, zoals Jan Swammerdam, Baruch Spinoza, de gebroeders Huygens en Coenraad van Beuningen. Kunst vlecht hun leven en werk op fraaie wijze in het verhaal.
De hoofdpersonages Zacharias en Wessel komen tot leven, al blijft het voor de hedendaagse lezer moeilijk zich in te leven in de Zacharias´ angst voor de dag des oordeels. Wessel is een puber waarmee de lezer zich makkelijker kan identificeren: hij verveelt zich op school, hij gaat graag met zijn vrienden op stap en hij is hopeloos verliefd. Als hij na twintig jaar terugkeert naar zijn leven in Amsterdam is hij een ander mens, meer dood dan levend en lopend aan de leiband van zijn vaders wil.
Gedurende het verhaal neemt Kunst de lezer steeds even kort mee naar 2013 als opmaat naar de grote ontknoping waarin de scholieren Pink en Bor een belangrijke rol spelen. Het is jammer dat dit gedeelte slordigheden bevat. Zo merkt Pink terecht op dat haar ontvoering toch niet onopgemerkt kan zijn gebleven, maar desondanks volgt er geen inval van de politie. 
Kunst, die filosofie studeerde, laat zijn personages worstelen met interessante thema´s zoals de vraag of er een leven na de dood is en wat het leven waardevol maakt. Kroonsz is een geslaagd boek waarin de zeventiende eeuw tot leven komt en filosofische thema´s kundig in een spannend verhaal verweven zijn. Marco Kunst op zijn best.

Kroonsz
Marco Kunst


Lemniscaat, 2014 € 17,95

Andere boeken van Marco Kunst op kinderboekenpraatjes:
Vlieg!