Lijst Home‎ > ‎

Krullen en blubbershampoo - Bette Westera

Geplaatst 29 jul. 2013 02:24 door susan *   [ 29 jul. 2013 02:24 bijgewerkt ]

´Kalle heeft geen vader. 

 Eigenlijk kan dat niet. En toch is het zo. 
´Waarom heb ik geen vader?´vroeg Kalle toen hij zes was aan zijn moeder. 
´Je hebt mij toch?´ had zijn moeder geantwoord. ´Sommige kinderen hebben nu eenmaal alleen een moeder.´ 
´Maar ik wil ook een vader´, zei Kalle. ´Kunnen we hem niet gaan zoeken?´´ 

Kalle´s moeder wil daar niets van weten, zij praat liever niet over vaders. Maar Kalle laat het onderwerp niet los. Hij denkt veel na over vaders in het algemeen en zijn vader in het bijzonder. Kalle besluit een vader te verzinnen: een donker gekleurde vader, een topvoetballer uit Afrika die voor Ajax speelt en die in een rode Ferrari rijdt.
Als hij tijdens de vakantie op een camping Kimberley ontmoet vertelt hij haar over zijn droomvader. Kimberley weet niet zo goed of ze hem kan geloven. Als Kalle haar verzekert dat hij binnenkort naar de camping komt wil ze dolgraag kennis maken. 

Het verhaal over Kalle en Kimberley is een vrolijk zomers vakantieverhaal met een serieuze ondertoon. Bette Westera weet het verlangen van Kalle naar een vader prachtig te beschrijven. Als hij door de mand dreigt te vallen wil hij Kimberley de waarheid vertellen, maar het lukt hem niet: ´want als zij het gelooft, lijkt het net of het echt zo is.´ Als de droomvader ineens opduikt weet Kalle niet wat hem overkomt ´misschien heeft hij verzonnen dat hij hem verzonnen heeft´. Bestaat zijn vader echt? En weet zijn moeder dat?
Niet alleen Kalle wordt mooi en geloofwaardig beschreven, ook Kimberley komt goed uit de verf. Bette Westera verstaat de kunst in kleine veelzeggende details een personage tot leven te wekken. Zo ook de fantasievolle Kimberley die liever zonder badpak zwemt, die niet maalt om vlekken op haar T-shirt en die voor een euro per fles blubbershampoo verkoopt. 
Aan het einde van het verhaal komt Kalle er eindelijk achter hoe het nu zit met zijn vader en heeft de slimme Kimberley toch haar telefoonnummer achter gelaten zodat ze elkaar nogmaals kunnen ontmoeten. 

Krullen en blubbershampoo verscheen oorspronkelijk in 2004 met illustraties van Barbara de Wolf. In deze nieuwe uitgave zijn de illustraties van Jolet Leenhouts. Ze zijn gekleurd en in een vrolijke toegankelijke stijl.

Bette Westera schreef een vervolg, Niet zoenen op de trampoline, waarin de verdere avonturen van Kalle en Kimberly beschreven worden.

Krullen en blubbershampoo 
Bette Westera (tekst) en Jolet Leenhouts (ill) 

De Fontein, 2013     € 13,99 

Andere boeken van Bette Westera op kinderboekenpraatjes:

Aan de kant, ik ben je oma niet!
Ik leer je liedjes van verlangen 
Miniheksen