Lijst Home‎ > ‎

Kunst met taart - Thé Tjong-Khing

Geplaatst 13 jul. 2015 04:04 door susan *   [ 14 jul. 2015 02:59 bijgewerkt ]

Eenenzeventig jaar was Thé Tjong-Khing toen zijn eerste prentenboek met alleen zijn naam op de kaft uitkwam. Dat was in 2004. Aanvankelijk zou hij met Sylvia Vanden Heede een prentenboek maken over Vos en Haas. Vanden Heede leverde ideeën aan, maar had nog geen verhaallijn uitgezet. Thé ging aan de slag en hij maakte een verhaal zonder woorden dat je vooruit-en terugbladerend moest lezen. Vanden Heede zag direct dat dit een op zichzelf staand prentenboek was en daarom werden Vos en Haas als hoofdpersonages geschrapt en vervangen door twee honden. Het boek kreeg de titel Waar is de taart en werd een succes. Een jaar later volgde Picknick met taart en vijf jaar later Verjaardag met taart.
Inmiddels zijn we weer vijf jaar verder en vond de uitgever de tijd rijp om Thé te vragen nog een taartboek te maken, ditmaal rond het thema kunst.

Kunst met taart volgt dezelfde lijn als de eerdere taartavonturen en ook de personages zijn bekend. Het verhaal begint al op de kaft waar we een van de honden een portret zien maken van haar partner. Ze beeldt hem af met een taart. Als de schilderes in slaap valt droomt ze dat er een tentoonstelling van beroemde schilderijen wordt ingericht. Haar nieuwe schilderij staat tegen de muur, klaar om opgehangen te worden. De rust wordt verstoord als een dief er met het portret vandoor gaat. In de hectiek staat mevrouw varken per ongeluk op de voet van een konijntje en dat veroorzaakt grote woede bij moeder konijn. 
Alle dieren stormen het museum uit en rennen een Van Goghlandschap binnen. Moeder konijn gaat achter mevrouw varken aan, met haar schreeuwende kind aan de hand en de andere zetten de achtervolging in op de dief. Ze komen daarbij door verschillende landschappen die zijn ontleend aan bekende schilderijen. Ook details op de pagina´s verwijzen naar vermaarde kunstwerken. Zo hangt er een slap horloge in een boom, rennen de dieren door een museum waar onder andere Kirchner aan het werk is en snijdt iemand zich aan het gras van Co Westerik. In een spectaculaire scène worden de achtervolgers door de golf van Katsushika Hokusai opgetild en kunnen ze nog net de dief grijpen. Zo komt het portret met taart weer in goede handen en kan het worden opgehangen in het museum. Inmiddels hebben moeder konijn en mevrouw varken hun ruzie bijgelegd. 
Dan wordt mevrouw hond wakker en presenteert haar nieuw schilderij aan haar vrienden, die de lezer inmiddels kent uit haar droom. Er is taart voor iedereen. 

De succesformule werkt ook in dit vierde taartboek. Met wat heen en weer geblader kan de kijker de twee achtervolgingen goed volgen. Zoals altijd laat Thé ruimte om het verhaal zelf aan te vullen. Zo kan de lezer bedenken wat meneer varken aan de boos kijkende konijnenmoeder uitlegt en waarom mevrouw varken verband nodig heeft.
Het decor van het boek is samengesteld uit wereldberoemde kunstwerken. Thé heeft ze mooi in het verhaal verwerkt en hij weet zijn composities ondanks de turbulente gebeurtenissen overzichtelijk te houden. Voor de kunstkenner is het leuk zoveel verwijzingen naar beroemde werken te zien, maar ook voor wie niet bekend is met deze kunst is het prentenboek leuk.

Kunst met taart is net als zijn voorgangers een aantrekkelijk kijkboek dat pas na veel heen en weer geblader en lang kijken al zijn verrassingen prijs geeft. De keuze het verhaal te situeren in en rond bekende kunstwerken is een goede vondst.

Kunst met taart
Thé Tjong-Khing


Lannoo, 2015     € 14,99 



Andere boeken van Thé Tjong-Khing op kinderboekenpraatjes: