Lijst Home‎ > ‎

Kunst voor kinderen

Geplaatst 15 okt. 2018 05:43 door susan *   [ 15 okt. 2018 05:44 bijgewerkt ]


Uitgeverij Lemniscaat startte twee jaar geleden het project Lemniscaat uit de kunst. Binnen dit project worden veel kinderboeken over kunst uitgegeven, ieder met een eigen insteek. Er zijn boeken die informeren over kunstwerken en kunststromingen, er zijn boeken die aanzetten zelf aan de slag te gaan en er zijn kijk-en voorleesboeken.

                          

Natuur en Dieren zijn kartonnen kijkboekjes voor de allerkleinsten. Ze zijn oorspronkelijk uitgegeven door het Britisch Museum en laten voorwerpen zien uit hun collectie. We zien hoe kunstenaars uit allerlei culturen en met uiteenlopende materialen dieren en natuur hebben afgebeeld. In Dieren zien we bijvoorbeeld een koperen vis uit Ghang, een apenbeeldje uit Mexico, een houtgravure van een komijn en een olifant gemaakt uit een kokosnoot. De afbeeldingen laten dieren op een nieuwe manier zien. Ze zijn gelukkig wel allemaal makkelijk te herkennen.
    In het boekje Natuur is het thema breder, naast dieren zijn er ook planten, bomen en andere natuurfenomenen te zien. Bijvoorbeeld een zilveren eikel die al meer dan 2000 jaar oud is, een krab op een porseleinen bord, een Japanse houtsnede van een rivier en een aquarel van een wolkenlucht.
    De afbeeldingen in beide boekjes zijn vaak tegen een gekleurde achtergrond geplaatst. Dikke zwarte letters benoemen het voorwerp dat is te zien. Achterin staat een verantwoording en daar kan de lezer meer informatie vinden over de afgebeelde voorwerpen.
    De ondertitel van de serie, ‘Kunst voor beginners’, is ongelukkig gekozen. Het suggereert dat kunst iets is dat je moet leren, terwijl deze boekjes juist aantonen dat iedereen zonder voorkennis en op iedere leeftijd van kunst kan genieten. 

Dieren/Natuur   
Kunst voor beginners  
Lemniscaat, 2018     €9,95 per deelEen ander boek dat onder de vleugels van dit project verscheen is geschreven door de bekende Engelse kunstenaar David Hockney en kunstcriticus Martin Gayford. In 2016 schreven zij A History of Pictures en later bewerkten zij dit boek voor kinderen. Kijken voor kinderen is de vertaling hiervan. 
    Het boek is geen chronologisch geordend overzicht van de kunstgeschiedenis. Er is gekozen voor een thematische opzet waarin een aantal vragen centraal staan, bijvoorbeeld ‘Wat maakt een lijn interessant’, ‘Wat is eigenlijk een schaduw’ of ‘Wat is het gereedschap van een kunstenaar’. Ook wordt er ingegaan op vragen als ‘Waarom maken we beelden’, ‘Kunnen beelden echt bewegen’ en ‘Hoe zal het verder met beelden gaan?’ Hockney en Gayford bespreken de thema’s in korte stukken tekst en onderbouwen hun verhaal met voorbeelden. In het hoofdstuk over de kunst van het lijnen trekken bijvoorbeeld bespreken ze dat een paar lijnen al iets kunnen weergeven, dat lijnen soms onbedoeld een betekenis krijgen, dat in de Japanse kunst nauwelijks lijnen worden getrokken en dat Rembrandt slechts een paar lijnen nodig heeft om een verhaal te vertellen.
    In deze uitgave voor kinderen hebben Hockney en Gayford nog een derde persoon uitgenodigd om deel te nemen aan de gesprekken. Het is Rose Blake (dochter van Quentin Blake) die met haar tekeningen reageert op de tekst. Ze tekent bijvoorbeeld Hockney met zijn beroemde tekkels Stanley en Boodgie terwijl ze aan het werk zijn. Vaak plaatst ze mensen in een omgeving die te zien is op de besproken kunstwerken, ze staan bijvoorbeeld in een oerwoud, in een fotostudio, voor een spiegel of in een ijzig landschap.

Kijken voor kinderen is een prachtig kunstboek (ook voor volwassen). Het daagt de lezer op een prettige manier uit om eens met andere ogen naar kunst te kijken.

Kijken voor kinderen 
David Hockney & Martin Gayford 
(vertaald door Jesse Goossens) met    illustraties van Rose Blake                                                                             Lemniscaat, 2018     €19,95