Lijst Home‎ > ‎

Kwijt weg foetsie

Geplaatst 2 jul. 2011 08:14 door susan *
Lisa Boersen is een auteur die erg leuke fantasierijke boeken schrijft. Ze debuteerde met Jani Kekke en de blauwe dagdromer in 2007, een verhaal voor kinderen vanaf een jaar of acht over een kekke, een soort mini-Klaas Vaak, die per ongeluk de koningin in een 100 jarige slaap heeft gebracht. De negen jarige Tim moet haar wakker zien te kussen.
Haar tweede boek is een prentenboek voor jongere kinderen, Kwijt weg foetsie en in juni 2011 kwam haar derde boek uit, weer voor wat oudere kinderen, Hotel Tussentijd.
Kwijt weg Foetsie krijgt de Leespluim van de maand juli 2011.

Hanna en opa ontdekken dat Hanna´s laatste pepermuntje weg is. Misschien is het pepermuntje wel op weg gegaan naar de Foetsie-eilanden, waar alle spullen naar toe gaan die zomaar verdwijnen. Hanna wil gelijk op weg om het pepermuntje in te halen voordat hij voor altijd op Foetsie is. Dat wordt lastig, want pepermuntjes zijn snel.
Opa pakt zijn wandelstok en samen roeien ze weg, om voorbij de zeven zeeën, bij de kust van Zuid-Amerika het pepermuntje te onderscheppen.
Onderweg kloppen ze regelmatig aan voor hulp: bij de klok, waar pas om half vier weer iemand naar buiten zal komen, bij de theelepeltjes, die Foetsie wel kennen maar ´als iets naar de Foetsie-eilanden gaat dan is dat omdat het niet gevonden wil worden´ en de theelepeltjes willen zich er liever niet mee bemoeien. De grote goudvis geeft Hanna en opa een lift op zijn rug ´ik vind het fijn om me nuttig te maken, meestal zwem ik maar wat doelloos rond´.
Maar zelfs de hulp van de schermerlamp, het peper-en-zoutstelletje en een vaasje helpen Hanna en opa niet om op tijd het pepermuntje te bereiken en treurig keren ze terug naar de woonkamer.
Opa wil Hanna troosten met een dropje, maar Hanna wil haar pepermuntje. Misschien is het dropje van opa toch wel haar pepermuntje ´bruin geworden van de zon in Zuid-Amerika en zoutig van het zeewater´.

Hanna en opa beleven dit avontuur in de huiskamer waar de fantasie de voorwerpen tot leven wekt. De illustraties van Jort van der Jagt maken dit zichtbaar. Zijn stijl is origineel, met gemengde technieken en een speelse vormgeving sluiten de illustraties goed aan bij de tekst.
Op de eerste illustratie zijn bijna alle hoofdpersonen al te zien: Hanna en haar opa natuurlijk, de klok, de kopjes, de goudvis en de blauwe stoel die hen tot voorbij de zeven zeeën zal brengen. Zodra de stoel in een boot verandert krijgt het ook een naam ´s.s. huiskamer´ en als je goed kijkt zie je het anker hangen.
De voorwerpen uit de huiskamer veranderen aanzienlijk tijdens de reis, de klok wordt omringd door cijfers op stokjes, de theepot reist statig op uit de zee en het ruziënde peper- en zoutstelletjes roept onweerswolken op. Maar het oorspronkelijke voorwerp uit de woonkamer blijft herkenbaar.

Kwijt weg foetsie is een reisavontuur. Onderweg ziet de reiziger verrassende dingen en heeft onverwachte ontmoetingen en gesprekken.
Niet alles zal na de eerste keer lezen doorgrond zijn, dit prentenboek komt bij herlezing nog meer tot zijn recht.

Kwijt weg foetsie
Lisa Boersen (tekst) en Jort van der Jagt (ill)
 
Gottmer, 2011     € 12,95