Lijst Home‎ > ‎

Lang leve de koningin - Esmé Lammers

Geplaatst 15 aug. 2013 06:00 door susan *   [ 15 aug. 2013 06:00 bijgewerkt ]

Meestal is het andersom: eerst een boek en dan de film. Maar bij Lang leve de koningin vertelde Esmé Lammers het verhaal eerst in beeld (1995) en later in woorden (1997). 
Het verhaal gaat over Sara. 
Sara woont samen met haar moeder en haar opa en ze weet vrijwel niets over haar vader. Op school gaat het niet zo goed en haar meester probeert op zijn manier te helpen. 
Sara raakt bevriend met Victor, een nieuwe jongen uit haar klas. Hij leert haar schaken met een heel bijzonder spel. De witte koningin van dat schaakspel komt tot leven en samen met haar ontdekt Sara de regels en de schoonheid van het spel. 
Haar moeder mag daar niets van weten, ze wil niet dat haar dochter het spel speelt. Heeft dat iets te maken met die schaker uit Zuid-Afrika die in Nederland is voor een belangrijk toernooi? Is hij misschien Sara´s vader? 

Lang leve de koningin is een verhaal over goede bedoelingen, misverstanden, vriendschap en de kunst van het schaken. Lammers werkt de karakters goed uit. Afgezien van de koningin hebben ze allemaal een scherp randje. De verhaallijn is in het boek en de film uiteraard hetzelfde, evenals de opbouw en afloop. Maar anders dan in de film, waar de kijker zelf invult wat de personages denken, verwoordt Lammers hier en daar de gedachten van haar personages.
Het boek is geïllustreerd door Annemarie van Haeringen die haar eigen beelden bij de tekst maakte: speelse toegankelijk zwart/wit tekeningen. 
In het boek zijn de stellingen op het schaakbord te zien en in een speciaal hoofdstuk worden de regels van het spel nogmaals uitgelegd. De partijen die Sara speelt worden allemaal beschreven. 

Lang leve de koningin is een prachtig verhaal, of je het nu als film ziet of als boek leest. Fijn dat het weer onder de aandacht wordt gebracht van een nieuw publiek nu het is gekozen als kerntitel voor Kinderboekenweek 2013.

Lang leve de koningin
Esmé Lammers(tekst) en Annemarie van Haeringen (ill) 

Leopold, 2013    € 14,95 (17,50 met dvd)