Lijst Home‎ > ‎

Lang zal ze leven - Koos Meinderts

Geplaatst 6 jun. 2014 02:33 door susan *   [ 6 jun. 2014 02:33 bijgewerkt ]

Ida is vierentachtig. Elke nieuwe dag wordt´als een dreigbrief bij haar naar binnen geschoven´, wat haar betreft is de wedstrijd gelopen en mag de scheidsrechter affluiten. Ze heeft geen zin in´koffiedrinken´ met de medebewoners van de serviceflat, ze mijdt het liefst die´weduwvrouwen´ met hun grote portemonnees vol foto´s van de kleinkinderen; vrouwen die haar wegzetten als´zielig geval´omdat ze geen kinderen of kleinkinderen heeft. Er is niemand meer die weet hoe zij ooit liefhad en van de schoonheid van het leven genoot. Ze berust erin dat schoonheid bestaat, maar haar niet meer raakt. Als ze op een ochtend toevallig op de spoorbaan staat als er een trein aankomt, is het alsof het zo moet zijn en dus blijft ze staan.
Eva is zestien en op weg naar school. Ze is een doorsnee puber: kritisch over haar ouders, zich afvragend wat ze nog deelt met haar beste vriendin die voornamelijk met haar vriendje bezig is en de eerste stappen nemend naar zelfstandigheid. Voor haar gaat de dag open als een gouden roos.
Eva ziet de oude vrouw op het spoor staan, ze denkt geen moment na en trekt haar net op tijd voor de trein weg. Eva verwerft hiermee een heldenstatus die ze gelaten aanvaardt. Een ontmoeting met Ida, die haar duidelijk maakt dat ze niet langer wil leven, schokt haar. Er ontstaat een bijzondere band tussen Eva en Ida.

Koos Meinderts, die in veel genres al veel moois schreef, waagt zich met zijn boek Lang zal ze leven aan een nieuw genre: het jeugdboek. Toch past het boek naadloos in zijn oeuvre; we herkennen zijn filosofische gedachten, zijn vermogen een bijzondere sfeer in zijn boeken te leggen en zijn liefde voor poëzie. Het leven van Ida wordt beschreven in diverse flashbacks waarbij het voor de lezer duidelijk wordt dat ze een rijk en mooi leven heeft gehad. Zij wacht nu op de dood en kijkt met enige afstand naar het dagelijks leven. Dat wordt stilistisch benadrukt door haar verhaal in de derde persoon te schrijven en in de verleden tijd. Daarentegen staat Eva midden in het leven, zij wordt vaak overvallen door de gebeurtenissen van de dag. Haar verhaal is geschreven in de ik-vorm en in de tegenwoordige tijd.
Door zijn zorgvuldig gekozen woorden hoeft Meinderts niet alles te benoemen wat er speelt. Achter een enkele zin kan een wereld van gevoel zitten, zoals die ene zin die de machinist van de trein in het boek krijgt toebedeeld:`godverdomme!´ 
De vertelstemmen van Ida en Eva wisselen elkaar af en worden nergens statisch. Soms wisselt het perspectief midden in een gebeurtenis waardoor de beschreven scène aan schoonheid wint.
Ida is een vrouw die veel gedichten kent en daar graag uit citeert. Dit geeft Meinderts de mogelijkheid citaten en zinnen uit gedichten van onder andere J.C.Bloem en Herman Gorter
in het verhaal op te nemen. De gedichten waaruit geciteerd wordt zijn als bijlage aan het boek toegevoegd.
Lang zal ze leven is een prachtig boek over het leven dat voor de een vol beloften is en voor de ander een verlangen naar de dood.

Lang zal ze leven
Koos Meinderts


De Fontein, 2014     € 13,99

Andere boeken van Koos Meinderts op kinderboekenpraatjes:
Bij ons in het circus