Lijst Home‎ > ‎

Lara - Inez van Loon

Geplaatst 10 mei 2013 05:37 door susan *

Een mooi meisje kijkt de potentiële lezer vanaf de kaft aan. Wie goed kijkt ziet dat ze Russische trekken heeft. Het is waarschijnlijk Lara, een van de hoofdpersonen van het boek.
Inez van Loon, vooral bekend van de populaire serie Skatewise, laat het hedendaagse skateboarden even rusten voor een uitstapje naar de geschiedenis van Rusland. Ze vertelt het verhaal van de dertienjarige Lara die opgroeit in Stalinistisch Rusland en het verhaal van Olga, de oudste dochter van de laatste tsaar. Olga is als geest aanwezig in het Alexander Paleis in het stadje Tsarkoje Selo. Lara komt met haar tante naar dit paleis om te helpen met schoonmaken. Ze hoopt in aanmerking te komen voor een vaste schoonmaakbaan. Lara hoort en ziet Olga´s geest. Dat brengt haar in grote problemen.

Inez van Loon heeft een originele insteek gekozen om twee bijzondere periodes uit de Russische geschiedenis met elkaar te verbinden. Olga´s geest denkt in het paleis terug aan haar leven: het warme gezin, de uitstapjes naar oma en de vriendschap met haar kamermeisje Anya. Ze kijkt ook terug op haar onwetendheid over de zaken die zich buiten de paleismuren afspeelden. Lara probeert ondertussen iets van Olga´s leven te begrijpen. Ze kijkt met ontzag naar de luxe van het paleis, waaronder een zilveren bad. Ze kan niet weten dat de tsaar zijn dochters uitsluitend koude baden liet nemen.
Het leven van Lara ziet er heel anders uit. Haar vader zit in een werkkamp in Siberië, Lara woont bij haar tante en oom. Zij hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. De ideeën en terreur van Stalin beheerst ieders leven. Als Lara weigert haar vader te verloochenen kan ze een verdere opleiding wel vergeten en rest haar een uitzichtloos leven in de fabriek. 
Deze zware thema´s weet Van Loon verrassend licht te brengen. De geest van Olga kijkt nauwelijks terug op de gruwelijke momenten. Zij schetst voornamelijk de alledaagse gang van zaken in het paleis en haar liefdesperikelen. Als de revolutie zich opdringt stopt haar verhaal al snel. Als laatste beschrijft ze de zenuwachtige aftocht naar Siberië in 1917. In een nawoord is te lezen hoe het afliep. Gelukkig loopt het met Lara beter af. Van Loon houdt hier rekening met haar beoogde lezers:meiden willen wel een beetje romantiek en een happy end.
Van Loon vertelt het verhaal voornamelijk in dialoog, waar uitspraken vaak een uitroepteken krijgen door de gemoedstoestand te benadrukken: ´Eindelijk, het werd tijd na deze lange winter´, zucht tante;´Daar gaan we!´roept Lara uitgelaten´. 
In een nawoord knoopt Van Loon nog wat eindjes aan elkaar. Dat is niet nodig voor het verhaal, maar wel lekker om als lezer zéker te weten dat het met Lara in die moeilijke Stalintijd goed afloopt. 

Lara
Inez van Loon
 

Clavis, 2012     € 17,95