Lijst Home‎ > ‎

Lawaai dat nooit stopt - Patrick Ness

Geplaatst 31 jan. 2014 02:34 door susan *   [ 14 sep. 2014 02:44 bijgewerkt ]

Dit derde en afsluitende deel van de Chaos-trilogie pikt meteen de draad weer op. Er is geen uitleg of terugblik, de lezer wordt direct ondergedompeld in de unieke sfeer en spanning van het verhaal. Het is oorlog. Drie legers trekken ten strijde: het leger van de machthebber Prentiss, het ´Antwoordleger´ van de rebellen en het leger van de oorspronkelijke bewoners, de Spakkels. Op het moment dat de oorlog uitbreekt landt het eerste luchtschip van een konvooi met nieuwe kolonisten die zich willen vestigen op de planeet.
Todd en Viola, die elkaar onvoorwaardelijk lief hebben, bevinden zich bij verschillende partijen in de strijd. Zij komen weer voor indringende dilemma´s te staan en moeten angst, woede en haat beteugelen.

Lawaai dat nooit stopt is niet los te lezen van de eerder verschenen delen van de trilogie: Het mes dat niet wijkt en Het donkere paradijs. Ook nu wisselen de vertelstemmen elkaar af. Naast Todd en Viola is er een nieuwe verteller: een Spakkel. Het is de Spakkel die Todd eerder gered heeft, nummer 1017. Bij zijn eigen volk is hij bekend onder de naam de Terugkeer. De drie stemmen hebben een eigen geluid. Hun taalgebruik is direct herkenbaar en een enorme uitdaging voor vertaalster Ineke Lenting. Todd spreekt dialect. In de vertaling zien we dat terug in het gebruik van ´rare´ woorden zoals´mijnese´ of kunsuntrasie´ en een opvallende zinsopbouw. Todd gebruikt bijvoorbeeld vaak het verbindingswoord ´en´. Toch wordt de tekst hierdoor niet ontsierd, Todd blijft een geloofwaardige stem die de lezer moeiteloos in de ban van het verhaal houdt. Viola daarentegen is de meest ´gewone´ vertelstem en hier laat Ness veelvuldig zien prima dialogen te kunnen schrijven. De Spakkel spreekt in een onbekende taal, de taal van Het Land. In zijn volk zijn alle stemmen en gedachten met elkaar verbonden en dat leidt tot een nieuw idioom. Ook hier weet Lenting een knappe vertaling van te maken.
De afwisselende vertellers leiden de lezer van cliffhanger naar cliffhanger. Heel vaak lijkt het erop dat Todd of Viola de aanvallen niet zullen overleven, maar even zoveel keren doen ze dat wel. Die vorm gaat op den duur irriteren. Toch heeft Lawaai dat nooit stopt dezelfde kwaliteit als zijn voorgangers: het verhaal is spannend, het onderzoekt morele vragen zonder daar pasklare antwoorden op te geven en het is prachtig geschreven en vertaald.
Voor wie er nog geen genoeg van kan krijgen heeft Patrick Ness drie korte verhalen geschreven, bij ieder deel van de trilogie één. Je kunt ze hier (legaal) downloaden.

Lawaai dat nooit stopt
Patrick Ness (vertaald door Ineke Lenting)

Moon, 2013     € 19,95

Andere boeken van Patrick Ness op kinderboekenpraatjes: