Lijst Home‎ > ‎

Leesletters

Geplaatst 21 mei 2011 05:25 door susan *   [ 21 mei 2011 05:47 bijgewerkt ]
Ter gelegenheid van de opening van een bijzondere winkel verscheen het boekje Leesletters, een bloemlezing van vijftig gedichten over lezen. Die bijzondere winkel staat in Dordrecht, heet ook Leesletters en is een ´leesspeciaalzaak´. Leesplezier en leren lezen staan er centraal.

De gedichten in de bundel gaan over allerlei zaken die met lezen te maken hebben. Zo is er een gedicht van Willem Wilmink opgenomen waarin hij speelt met de letters van het  het alfabet:
 
 

´ABC, daar begint het mee.
In ´deftig´ zit DEFG,
In ´hij´ vind je HI en J.
De KLM vliegt over zee. 
(…)´


Ted van Lieshout kiest een heel andere ingang:
´Ik ken de letters waaruit het woord is opgebouwd
en schrijven kan ik het duizend keer, en lezen.
Maar nog komt liefde niet los van papier.´


Leesplezier is ook voorlezen en de kern daarvan weet Sjoerd Kuyper prachtig te vangen in zijn gedicht Voorlezen:
´Wie leest het allermooiste voor?
Wie stottert of slist
of brombeert of sist
de zoetste sprookjes in jouw oor?

Dat is beslist,
dat weet ik zeker, kind,
iemand die jij het liefste vindt.
Die is ´t.´

Het thema inspireert tot grappige fantasieën. Netty van Kaathoven laat ´s nachts de letters uit bibliotheekboeken feesten, maar de losbandige letters raken wel eens de weg kwijt:
´Bang was ik dat het fout kon gaan
Dat ze hun bladzij niet meer vonden
of niet in de juiste volgorde stonden

Zie je in een boek ooit staan
Praad, of feits of kromme bamaan
Dan is het, denk ik, tóch wel zo gegaan´


Het boek is geïllustreerd door Ceseli Josephus Jitta met zwart/wit tekeningen. Jitta speelt met verhoudingen en zo ogen veel van haar figuren in eerste instantie vreemd. De lezende vrouw/kind op de kaft heeft een enorm hoofd en elders in het boek zien we een mannetje dat in één stap een hele trap kan nemen.
Als je echter de moeite neemt wat langer naar de ogenschijnlijk eenvoudige tekeningen te kijken dan valt er een hoop te ontdekken. Bij de tekst ´voorlezen in de holte van haar arm´ zien we een grote en kleine figuur dicht bijeen achter een boek, de bijzondere knusheid van het voorlezen knalt van de tekening af. Een grappig commentaar op de tekst schuwt Jitta niet, bij de tekst ´boek en voert mij ontvoert mij´ staat een grappige tekening waarop het boek er duidelijk met de lezer vandoor gaat, die lezer schijnt dat overigens niet vervelend te vinden te oordelen naar haar gezichtsuitdrukking.

Leesletters is een boek waarin veel te ontdekken en te genieten valt. Een cadeautje voor ieder die van letters en lezen houdt.

Leesletters
Elseline Knuttel (samenstelling)

Inktvis, 2011     €13,50

Meer informatie over de winkel Leesletters op www.leesletters.nl