Lijst Home‎ > ‎

Legend - Marie Lu

Geplaatst 21 apr. 2013 05:25 door susan *

In 2012 verscheen de vertaling van het eerste deel van de dystopische trilogie Legend. Het verhaal speelt zich af in de toekomst. 

De wereldkaart is veranderd door het smelten van het ijs en de voormalige Verenigde Staten zijn uiteen gevallen. June en Day wonen in de Republiek Amerika en ze zijn beiden vijftien jaar. De Republiek is een strak georganiseerde militaire maatschappij, met de Elector en de senaat aan het hoofd. June behoort tot de bevoorrechte klasse en ze is een ´wonderkind´: intelligent, sportief, gedisciplineerd en gezegend met een fotografisch geheugen. Day is een outsider die uit handen van de overheid moet zien te blijven. De paden van June en Day kruizen elkaar als June hem verantwoordelijk houdt voor de dood van haar broer. De ontmoeting betekent voor beiden een grote verandering in hun leven. 
Aan het einde van het eerste deel, Legend, moeten June en Day de Republiek ontvluchten. 
In het tweede deel, Wonderkind, proberen ze zich aan te sluiten bij de patriotten die de Republiek ten val willen brengen. June en Day raken betrokken bij de plannen een aanslag te plegen op de nieuwe Elector. 

Twee bronnen inspireerde schrijfster Marie Lu, geboren in China en wonend in Amerika, tot het schrijven van de Legend-trilogie: de film Les Miserables en een landkaart die toont hoe de wereld eruit ziet als het ijs smelt. Zij beschrijft de Republiek als een militaristische samenleving waar de elite zich omringt met luxe en grote groepen mensen in armoede leven. Met dit uitgangspunt verrast Marie Lu de lezer niet. Ze verrast ook niet in de grote lijnen van haar plot. Natuurlijk zal Day June doen inzien dat de Republiek niet deugt en natuurlijk worden ze verliefd. Ook de populaire driehoeksverhouding ontbreekt niet. Day voelt ook veel voor zijn protegé Tess en June is niet ongevoelig voor de charme van de nieuwe Elector.
Reden om Legend toch te lezen is de uitwerking van het verhaal. Die is gedetailleerd en geloofwaardig. De nieuwe wereld wordt als vanzelfsprekend aan de lezer gepresenteerd. De schrijfster houdt vaart in het verhaal en ze deinst er niet voor terug ook de harde kanten van haar wereld te beschrijven: er wordt gemanipuleerd, gevochten, gemarteld en er vallen doden. June en Day komen als personages goed uit de verf, mede omdat de auteur hen om en om aan het woord laat. Het is knap hoe Marie Lu ook het tweede deel van de trilogie spannend weet te houden. Dit deel eindigt met een schrijnende cliffhanger. Laat het derde deel maar komen! 

Legend/ Wonderkind
Deel 1 en 2 van de Legend-trilogie 

Marie Lu 

Gottmer, 2012/2013     € 16,95 per deel