Lijst Home‎ > ‎

Lekker! Nee vies! - Werner Holzwarth

Geplaatst 28 sep. 2015 02:39 door susan *   [ 29 sep. 2015 05:36 bijgewerkt ]

De Duitse auteur Werner Holzwarth, vooral bekend van de klassieker Over de kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, is terug met een nieuw repeteerverhaal over een belangrijk kleuterthema: eten. Welk eten is lekker en welk eten is vies? En hoe kom je van het eten af dat je niet lekker vindt?
Tal van kinderen in het boek vertellen wat ze graag eten en wat ze echt niet lusten. Sofie houdt niet van kalkoen, maar wel van spinazie. Daar gruwelt Louise dan weer van die liever de hele dag patat wil eten. Natascha haat patat, zij eet het liefst een kipfilet en zo gaat het verhaal verder. Maar wat te doen met het eten dat de kinderen niet lekker vinden? Dat geven ze aan het hondje Bello die alles lust (behalve vis).
De tekst is op rijm waarvan Edward van de Vendel een smakelijke vertaling heeft gemaakt:´Ik vind heel veel dingen oké. Maar het liefste eet ik kipfilet. Henry kokhalst. ´Nee´hoor, nee! Als ik dat ruik ren ik naar de wc... ´of ´Dat zoete ben ik beu! Ik wil een cordon bleu! Max schrikt op: een cordon wat?? Nooit van mijn leven neem ik dat!´. Ieder kind komt op dezelfde manier van het eten dat ze niet lusten af:´Maar ik denk dat Bello er blij mee is! Die lust alles (behalve vis.)´ En inderdaad, Bello eet (bijna) alles met smaak op.
Op de illustraties van Theresa Strozyk zien we de kinderen en de almaar dikker wordende Bello. Strozyk, die in Berlijn de opleiding animatie voor film en televisie volgde, weet hoe ze het verhaal in beeld moet vertellen. Ze tekent een keur aan verschillende kinderen waarvan er zelfs een in een rolstoel zit. De gezichtsuitdrukkingen zijn helder weergegeven, al zal niet iedereen de open monden met drie tanden kunnen waarderen.
De clou van het verhaal laat zich raden: Thea vist een blikje gerookte forel uit het water en Pauline schuift het automatisch door naar Bello. Het hondje loopt groen aan en kotst alles uit. In de grote groene golf die uit Bello´s mond komt is het eerder genuttigde voedsel nog goed te herkennen. Dat zal menig kind reuze interessant vinden.
De rijmende vertaling loopt goed. Van de Vendel heeft tal van manieren gevonden om aan te geven dat iets lekker is of juist niet. Zo is het eten bijvoorbeeld ´oké´, ´verrukkelijk´ of ´gruwelijk afschuwelijk´. Een keer gebruikt hij een wat omstreden woord voor een kleuterboek. Het is een grapje want met een asterisk verwijst hij de voorlezer naar een voetnoot:´Ouders van welopgevoede kinderen kunnen hier ook in plaats van ´vreet´ ´eet´ voorlezen.

Lekker! Nee vies! zou wel eens het lievelingsboek van een groot aantal kinderen kunnen worden. Het lekker rijmende repeteerverhaal vol hartstochtelijke uitingen van genot en walging over een thema dat in het kleuterleven zo´n belangrijke rol speelt zullen veel kinderen – en hun voorlezers- leuk vinden.

Lekker! Nee vies!
Werner Holzwarth (tekst, vertaald door Edward van de Vendel) en Theresa Strozyk (ill)


Moon, 2015     €14,99

Andere boeken van Werner Holzwarth op kinderboekenpraatjes: