Lijst Home‎ > ‎

Lekker zelf lezen met Jacques Vriens

Geplaatst 18 mrt. 2011 04:19 door susan *
In de bundel Lekker zelf lezen zijn zes verhalen gebundeld die in AVI-niveau oplopen, van M3 tot E4. Het is een kunst om een aardig verhaal te schrijven als je rekening moet houden met allerlei taalkundige beperkingen en in toenemende mate ook inhoudelijke beperkingen. Jacques Vriens verstaat die kunst.

Er komen heel verschillende onderwerpen in de verhalen aan de orde. Geen verassend verhaal, maar wel goed uitgewerkt is Poes is weg. Poes Ties komt niet thuis en zijn baasje Daan is heel verdrietig. Hij besluit Ties te gaan zoeken,´s avonds laat als iedereen al slaapt.
In het verhaal Tinus-in-de-war lijkt de hoofdrol voor poes Tinus, die al een dagje ouder is en steeds vreemder gedrag vertoont. De eigenlijke hoofdpersoon is de opa van Anke, opa is net als Tinus vaak in de war. Op een dag weet hij de weg naar zijn huis niet meer te vinden.
Naast de poezenverhalen ook een verhaal met een konijn in de hoofdrol, een geheim konijn. Joep en Kas proberen voor hun ouders Kees Konijn verstopt te houden, maar dat valt niet mee.
Er zijn twee verhalen over broer en zus Katja en Jan die op zondagmorgen, als hun ouders uitslapen, van alles ondernemen en daarbij hun ouders niet missen. Later in het boek, lezen we wat de kinderen op zaterdagmorgen hebben beleefd als ze met hun vader boodschappen gaan doen in de supermarkt. En tot slot is er nog Bram, die nieuwe schoenen nodig heeft. Dat vindt zijn moeder, maar Bram heeft geen zin in nieuwe schoenen. Het lijkt geen gezellig middagje shoppen te worden.

Lekker zelf lezen is een mooie bundel verhalen voor kinderen die de kunst van het lezen aan het veroveren zijn. Vriens heeft grappige en ontroerende verhalen gemaakt. De lezer voelt met Anke mee als een vreemde man haar opa dom vindt ´Mijn opa is niet dom, hij is alleen soms in de war´ en iedere lezer weet dat Kees Konijn uiteindelijk zijn plaats in het gezin zal veroveren en dat de broers zullen beloven dat ze altijd voor hem zullen zorgen. Vriens heeft oog voor de werkelijkheid:´elke dag maken ze het hok schoon. Soms vergeten ze het. Soms een beetje vaak. Maar dan maakt mama het hok schoon´.

De verhalen zijn kleurrijk geïllustreerd door diverse illustratoren. Allen hebben een realistische makkelijk toegankelijke stijl en een prettig kleurgebruik. Juliette de Wit en Alex de Wolf werken met grotere kleurvlakken dan bijvoorbeeld Annet Schaap. Els van Egeraat en Annet Schaap delen een zwierige tekenstijl met oog voor details. Door het boek heen ondersteunen de illustraties de tekst, ze laten zien wat er gebeurt.

De verhalen in dit boek zijn eerder als losse boekjes uitgegeven. Ik kon niet achterhalen of ze ook allemaal bedoeld waren als AVI-leesboekjes. Het boek doet zijn titel eer aan : Lekker zelf lezen met Jacques Vriens. Voorlezen mag ook !

Lekker zelf lezen met Jacques Vriens
Jacques Vriens

Van Holkema & Warendorf, 2011     € 7,50 (jubileumuitgave)