Lijst Home‎ > ‎

Lente - Derk Visser

Geplaatst 6 nov. 2013 03:24 door susan *   [ 6 nov. 2013 03:29 bijgewerkt ]

´Mijn ouders deden het hele feestje normaal tegen elkaar. Het leek net of ze niet gescheiden waren. Sinds ik die knikker in mijn hoofd had, had ik ze al vaak samen gezien. Samen naar het ziekenhuis, samen naar een gesprek op school. Ze praatten ook meer met elkaar over mij. Ziek zijn hielp om ze weer bij elkaar te krijgen´. 


In zijn nieuwe boek laat Derk Visser de elfjarige Lente aan het woord. Het superslimme eigengereide meisje is zeer ontstemd dat haar moeder´een man van Greenpeace´ verkiest boven haar altijd hard werkende vader, een diplomaat. Ze neemt zich voor haar ouders zo snel mogelijk weer bij elkaar te krijgen. Dat is de belangrijkste missie van Lente. Dat ze een tumor in haar hoofd heeft lijkt bijzaak, ze praat daar liever niet over. Lente concentreert zich op haar drukke leven waarin ze te maken heeft met pestkoppen, vriendinnen en verkering. Maar de ´knikker in haar hoofd´ gaat haar leven steeds meer bepalen.

Derk Visser schreef tot nu toe boeken over jongeren op de rand van de samenleving. In dit boek staat een intelligent elfjarig meisje centraal dat opgroeit in een milieu waar golfen de sport is en kinderen getroost worden met een nieuwe Ipad. Toch sluit dit boek naadloos aan bij het eerdere werk van Visser. Weer zijn er die rake korte zinnen waarin hij veel met weinig woorden zegt.
Het boek kent drie afzonderlijke delen, zonder titel, die zich afspelen tijdens verschillende fasen van het ziekteproces. De bruisende Lente is de alwetende verteller die schijnbaar zonder emoties, bijna terloops, haar ziekte in het verhaal opneemt. De eerste epileptische aanval kondigt ze terloops aan om vervolgens uitgebreid te vertellen over het schoolreisje naar de Efteling. Lente heeft geen tijd om dood te gaan, het leven moet nog geleefd worden. Het resulteert in een boek dat licht van toon is, ondanks de donkere onderlaag. Het verhaal heeft een mooi open einde: een moment uit Lentes leven waarin haar grootste wens voor even vervuld lijkt.
Derk Visser laat opnieuw zien dat hij tot de beste schrijvers van ons taalgebied hoort. 

Lente
Derk Visser 

Gottmer, 2013     €13,95

Andere boeken van Derk Visser op kinderboekenpraatjes: