Lijst Home‎ > ‎

Liefs van Aubrey

Geplaatst 5 sep. 2010 05:47 door susan *   [ 6 sep. 2010 03:30 bijgewerkt ]
Liefs van Aubrey is het debuut van de Amerikaanse schrijfster Suzanne LaFleur. Het is een succesvol debuut, want het boek is inmiddels in vier talen vertaald. Voor Nederland werd de vakkundige vertaling verzorgd door Annelies Jorna.
Aubrey is elf jaar en als het verhaal begint is ze alleen thuis en moet voor zichzelf zorgen. Van haar verjaardagsgeld koopt ze eten en een goudvis in een kom. Ze wil niet dat iemand erachter komt dat haar moeder vertrokken is want ze is bang dan naar een pleeggezin te moeten. Op een dag gaat de bel: ´mijn verstand was erop tegen, maar mijn voeten gingen op een drafje bij de bank weg. Mijn armen reikten naar de deur en trokken hem open. En op de stoep stond oma, met rode, maar vastbesloten ogen´.
Oma neemt de zorg voor Aubrey op zich en laat een zoektocht naar Aubreys moeder starten. Langzaam maar zeker komt de lezer erachter dat er iets gebeurd is dat het leven van Aubrey, haar moeder en oma helemaal op zijn kop heeft gezet. Oma neemt Aubrey mee naar een andere Amerikaanse staat en daar probeert zij het leven weer op te pakken. Ze maakt nieuwe vrienden en gaat weer naar school. In kleine stapjes kan Aubrey haar verdriet, woede en angsten onder ogen zien en een manier vinden om de draad van haar leven weer op te pakken.
Het verhaal wordt verteld door Aubrey en is een prachtige combinatie van beschrijvingen, invoelbare emoties en humor. Gaandeweg het verhaal wordt duidelijk wat er gebeurd is. Aubrey ziet de gebeurtenissen en de gevolgen daarvan één voor één onder ogen en daarin neemt ze de lezer bij iedere stap mee. Liefs van Aubrey is een ontroerend boek dat niet alleen kinderen zal aanspreken. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 11 jaar.

Liefs van Aubrey
Suzanne LaFleur


Van Goor, 2010    € 15,99