Lijst Home‎ > ‎

Liesl & Po - Lauren Oliver

Geplaatst 23 jan. 2013 02:34 door susan *   [ 23 jan. 2013 02:36 bijgewerkt ]

Op de derde avond na de dag dat haar vader overleed ziet Liesl een geest. Ze is alleen op haar zolderkamer, opgesloten door haar stiefmoeder. De geest heet Po en hij komt vragen waarom ze niet meer tekent. Liesl maakt een afspraak met de geest: hij probeert haar vader ´aan gene zijde´ op te sporen en zij maakt een tekening voor hem. 

Ondertussen staat op straat een sjofel uitziende leerjongen naar boven te kijken in de hoop een glimp op te vangen van het meisje in de zolderkamer. Het is Will die op pad is gestuurd door zijn meester, een alchemist. Hij moet een kistje afleveren met een magisch inhoud bij de belangrijkste vrouw van de stad. Maar het kistje wordt verwisseld met een ander kistje, een belangrijk kistje voor Liesl. Het is het begin van een spannend verhaal vol met merkwaardige hoofdpersonen, verrassende ontmoetingen en een vleugje magie. 

De Amerikaanse schrijfster Lauren Oliver schreef eerder voor een oudere leeftijdgroep het boek Voor ik val (The house of books, 2011). Liesl & Po is haar eerste boek voor kinderen. Het is een boek dat haar na aan het hart ligt. Ze schreef het in een rouwperiode, na het verlies van een goede vriend. Oliver stopt veel van haar ervaringen en gevoelens in het verhaal :´ I wrote myself into her; I followed her footsteps as she made her way home, toward a place where she could reach a place of peace. And in the process, I found my own kind of peace.´
Het is geen treurig boek, het is een boek vol hoop en vooral een heerlijk verhaal. Oliver roept een sfeer op van mistige schemer waarin magie vanzelfsprekend is:´hij liep van de ene rij huizen naar de andere, in een stilte zo taai als stroop, die zijn voetstappen al in echo´s omzette voor zijn hak de grond had geraakt´. 
Liesl en Will, vergezeld door Po, zijn twee kinderen op de vlucht, achtervolgt door een keur van vreemde personages: een hooghartige freule, een woedende alchemist, de boze stiefmoeder, een dief, een politieagent die opgejaagd wordt door een dame en een bewaker die ten koste van alles een muts wil weggeven. 
Oliver verwerkt wat levenswijsheden in haar verhaal, bijvoorbeeld dat iemand die alleen maar achter bezit aanrent geen magie kan zien. Een enkele keer legt ze het er wel heel dik op, bijvoorbeeld als ze zich aan het einde van het verhaal tot de lezer richt: ´want als je niet gelooft dat harten zomaar groter kunnen groeien en dat de liefde zich zelfs in de moeilijkste situaties kan openen als een bloem, dan vrees ik voor je dat jouw weg lang, grauw en dor zal zijn en dat het moeilijk voor je zal worden het licht te vinden´. 

Liesl & Po
Lauren Oliver 

The house of books, 2012     € 14,95