Lijst Home‎ > ‎

Lieve dierentuin - Rod Campbell

Geplaatst 25 okt. 2015 03:38 door susan *   [ 25 okt. 2015 03:38 bijgewerkt ]

In het peuterboekje Lieve dierentuin gaat de verteller op zoek naar een huisdier:´Ik was op zoek naar een huisdier en schreef een brief aan de dierentuin.´ De dierentuin stuurt een olifant.`Heel
zwaar´ staat er op de kist. Maar de olifant is te groot en wordt teruggestuurd. Dan stuurt de dierentuin een giraf, maar die is te lang (en ´breekbaar´) en dus gaat ook de giraf weer retour. De dierentuin stuurt weer een ander dier, maar elke keer is er wat mis met de toegestuurde dieren: de leeuw is te wild, de dromedaris te chagrijnig, de slang te eng, de aap te stout en de kikker te glibberig. Pas als de dierentuin een mandje met een hond stuurt is het ´precies goed´. 

Alle dieren die worden opgestuurd zijn toepasselijk verpakt. De wilde dieren zitten in een krat of een kooi en kleinere dieren in een mand of een doos. Het zijn allemaal flapjes die de kinderen open kunnen maken. De spanning wordt opgevoerd door de repeterende tekst ´toen stuurden ze me...´
In de tekst worden veel begrippen en woorden gebruikt die de taal van peuters kunnen verrijken. Er zijn begrippen die ze waarschijnlijk al kennen zoals groot en stout, maar woorden als chagrijnig en glibberig voegen wellicht iets aan de woordenschat toe.
De eenvoudige tekst geeft de voorlezer volop gelegenheid om tijdens het lezen de pret de vergroten. De spanning kan worden aangezet met de repeterende vraag wat er nu weer gestuurd is door de dierentuin en de kwalificaties van de dieren kunnen de opmaat zijn voor veel educatief plezier als de voorlezer laat zien hoe wild de leeuw is of hoe chagrijnig de dromedaris.
Lieve dierentuin (Dear zoo) werd in 1982 uitgegeven en is in Engeland een klassieker. Het boekje heeft dan ook alles wat een peuterboekje moet hebben. Kortom: een voorleestopper voor grote en kleine dierenliefhebbers.

Lieve dierentuin
Rod Campbell (vertaald door J.H.Gever)


Gottmer, 2015     € 8,95