Lijst Home‎ > ‎

Lieve kleine Rolf - Nadia Shireen

Geplaatst 2 jan. 2012 05:31 door susan *   [ 2 jan. 2012 05:32 bijgewerkt ]
Rolf is een lieve kleine wolf, dat zie je zo. Hij is zachtgrijs, hij heeft grote ogen en een lieve grijns op zijn snoet. Zo´n wolfje heeft natuurlijk vrienden, de breiende oma Bodde bijvoorbeeld, of de drie biggetjes. Rolf houdt van taarten bakken en hij eet altijd zijn groenten op. Een lieve kleine wolf dus. Rolf heeft wel eens gehoord dat niet alle wolven lief zijn en hij schrikt dan ook behoorlijk als hij een grote boze wolf tegenkomt. Deze grote zwarte wolf met zijn priemende ogen en zijn bek vol tanden wil niet geloven dat Rolf een echte wolf is, want wolven zijn niet lief, ´wolven zijn groot en slecht´.
Rolf wil graag bewijzen dat hij een echte wolf is en zal de grote boze wolf eens laten zien dat hij heus wel kan huilen bij volle maan, of een huis omver kan blazen. Maar Rolf kan dit helemaal niet en dan blijft er nog maar één ding over dat kan bewijzen dat hij een echte wolf is: een mens opeten!

Lieve kleine Rolf is het debuut van de Londense Nadia Shireen. Dat ze al jong het werk van Roald Dahl verslond zie je terug in dit prentenboek. Haar taalgebruik zegt in korte zinnen precies genoeg, een zin als ´hij eet altijd zijn groenten op´ zegt direct dat Rolf duidelijk een lieve brave wolf is. Roald Dahl staat ook bekend als de schrijver van de onverwachte twist in het verhaal en ook dat zien we bij Shireen terug. Ze voert de spanning op als Rolf wordt uitgedaagd oma Bodde op te eten: ´dan gebeurt er opeens iets vreemds met Rolfje. Er groeit iets wilds en gemeens in hem..´ Deze keer is het de grote boze wolf die een verassing wacht, maar op de laatste bladzijden is het de lezer die op het verkeerde been wordt gezet als het verwachte happy end uitblijft. Dit onverwachte einde, de grote boze wolf eet oma Bodde en Rolfje op, doet mij als volwassenen wel in de lach schieten, maar of deze wrange wending in het verhaal ook door jonge kinderen op prijs wordt gesteld betwijfel ik.
De tekst geeft veel voorleesplezier omdat er vaak sprake is van het opbouwen van spanning.

De illustraties zijn uitgevoerd in zachte tinten, alleen de grote boze wolf is zwart met helgele ogen. De hoofdpersonen zijn neergezet tegen een witte of simpele achtergrond en de illustraties kennen niet veel details. Het samenspel tussen de illustraties en de tekst is mooi uitgewerkt, een belangrijk deel van het verhaal wordt in de illustraties verteld.

Lieve kleine Rolf
Nadia Shireen

De Vries- Brouwers, 2011     € 15,90
 
Dit boek kreeg De Leespluim van januari 2012