Lijst Home‎ > ‎

Lieve Langbeen

Geplaatst 26 mei 2011 02:40 door susan *
Uitgeverij Ploegsma komt met een verrassende heruitgave van een klassieker uit 1912. Lieve Langbeen is geschreven door de Amerikaanse schrijfster Jean Webster. Haar Daddy Longlegs paste destijds in de stroom boeken voor
´college-girls´. Boeken met een jonge vrouwelijke verteller in de hoofdrol die zich uiteen zet met problemen als studie, huwelijk en carrière. De boeken van Montgomery ( Anne of Green Gables) en Alcott (Little women) passen ook in dit plaatje.

De jonge vrouw die in Lieve Langbeen aan het woord is de zeventien jarige Jerusha (Judy) Abott die opgroeit in een weeshuis. Geheel onverwacht krijgt zij van een van de regenten de gelegenheid om te gaan studeren. Hij betaalt haar studie en geeft een ruime toelage op voorwaarde dat Judy elke maand een brief naar hem schrijft. Hij zal niet antwoorden, want hij wil anoniem blijven. Omdat Judy een glimp van hem heeft opgevangen en gezien heeft dat hij lang is besluit ze hem aan te spreken met Langbeen.
Het boek bestaat grotendeels uit de brieven die Judy schrijft. Zij vertelt over haar dagelijks leven, de studie, de medestudenten en ze filosofeert over het leven. Soms voegt ze aan haar beschrijvingen een kleine tekening toe.
Haar schrijfstijl is levendig en grappig. Neem bijvoorbeeld haar worsteling hoe ze haar weldoener moet aanspreken. Hij heeft voorgesteld dat ze hem ´John Smith´ noemt, ´Kon u geen naam vinden die wat meer tot de verbeelding sprak? Ik zou mijn brieven net zo goed met Lieve Lantarenpaal of Beste Bureaustoel kunnen beginnen´. Regelmatig worstelt ze met de anonimiteit van haar weldoener: ´Ik weet helemaal geen snars van u. Ik ken uw naam niet eens. Het is bijzonder weinig inspirerend om aan een Ding te schrijven.´
De brieven weerspiegelen de tijdsgeest en de mening van de auteur, bijvoorbeeld over vrouwenrechten:´denkt u niet dat ik een bewonderenswaardige kiezer zou zijn als ik stemrecht had gekregen? (…) Wat is dit toch een afschuwelijk spilziek land dat zulke eerlijke, hoogopgeleide, consciëntieuze, intelligente burgers als ik links laat liggen.´
Natuurlijk vindt Judy aan het einde van het boek haar geluk, drie maal raden met wie ze gaat trouwen?

In 1917 verscheen een vervolg op dit boek, Het John Grierhuis, waarin beschreven wordt hoe een vriendin van Judy het weeshuis waar Judy opgroeide gaat veranderen. Ook dit is een brievenroman en in dezelfde stijl geschreven.

Lieve Langbeen blijft ook na honderd jaar nog een genoegen om te lezen. De nieuwe vertaling van Mariska Hammerstein is fris en eigentijds. In plaats van ´sombere woensdag´ wordt het een ´waardeloze woensdag´ , ´plagerig´ wordt vervangen door ´niet echt gemeen´ en ´college´ is gewoon universiteit geworden.
Een heerlijk boek.

Lieve Langbeen
Jean Webster
 
Ploegsma, 2011     € 17,95