Lijst Home‎ > ‎

Liever een hond! - Anke Kranendonk

Geplaatst 14 jun. 2013 02:59 door susan *

Anke Kranendonk heeft dit jaar een feestje: haar twintigjarig schrijversjubileum. Uitgeverij Lemniscaat besteedt daar veel aandacht aan. Er verscheen een nieuw boek, Lynn, en ze herschreef haar debuut Van huilen krijg je dorst. Het kwam uit onder de titel Voetballen in de hemel. Ter gelegenheid van het jubileum maakte de uitgeverij een speciale folder, die in de boekwinkel opgehaald kan worden. Hierin vertelt Kranendonk over haar leven en werk. 

Ik besloot ter ere van haar jubileum mijn favoriete boek uit haar oeuvre te bespreken: Liever een hond! 

Het aller, allerliefste wat Kees wil is een hond. Maar hij krijgt een cavia. Zo´n rare langharige waarvan je niet eens kunt zien wat de voor-of achterkant is. Kees weet niet wat hij er mee aan moet, die ´langharige slome drol die stil op een handdoekje zit en niet eens kan kijken omdat er haren voor zijn ogen hangen.´ Hij noemt het diertje Hector en besluit hem te behandelen als een hond. Hector heeft echter niet veel hondentalent.

Liever een hond! is een grappig verhaal. Kees is vasthoudend in zijn pogingen van Hector een hond te maken. Maar het verhaal is meer. Kranendonk blijft niet hangen in de humor van de rolverwisseling. Naast de belevenissen van Kees met Hector en de hond van de buurvrouw spelen de zwemlessen een belangrijke rol in het verhaal.
Kranendonk schrijft prachtig met korte rake zinnen en mooie dialogen. Ze legt niet veel uit. Met kleine woorden beschrijft ze het grote verlangen van Kees en in kleine gebeurtenissen voelt de lezer dat Hector toch het hart van Kees weet te veroveren. Er zijn maar weinig schrijvers die zo mooi en toegankelijk voor kinderen tussen de zes en negen jaar kunnen schrijven. 

Liever een hond!
Anke Kranendonk (tekst) en Sandra Klaassen (ill) 

Lemniscaat, 2003     € 13,95