Lijst Home‎ > ‎

Lieve Stine, weet jij het? - Stine Jensen

Geplaatst 27 sep. 2015 02:52 door susan *   [ 27 sep. 2015 02:54 bijgewerkt ]

Filosofe Stine Jensen (geboren in Denemarken, maar opgegroeid in Nederland) beantwoordt in Lieve Stine weet jij het? twintig vragen over leven. De vraagstellers zijn kinderen die tussen de tien en twaalf jaar oud zijn. Zij schreven brieven aan Stine over herkenbare problemen: mag je na het verliezen van een wedstrijd laten zien dat je teleurgesteld bent, ben je zelf de baas over je leven of bepalen je ouders alles, waarom voel je je soms gelukkig en soms niet?
Stine Jensen begint haar antwoord vaak met een persoonlijke reactie: ´Wat toevallig! Ik heb ook een tijdje alleen maar zwart gedragen.´ of ´Gefeliciteerd met je tweede plaats, ook al begrijp ik best dat je eigenlijk eerste had willen worden.´ Het antwoord op de gestelde vragen heeft verschillende vormen. Soms is het een opdracht, bijvoorbeeld een filosofisch proefje over schoonheid of een onderzoekje naar de dingen die je gelukkig maken. Een andere keer volgt er een uitleg aan de hand van uitspraken van (vaak bekende) filosofen.
Jensen verstaat de kunst om in weinig woorden de filosofische kennis die samenhangt met de gestelde vraag helder onder woorden te brengen. Ze bespreekt onder andere Immanuel Kants ideeën over opvoeding of Aristoteles´ uitspraken over vriendschap. Maar het zijn niet alleen de ´oudjes´ die aan het woord komen, ook nieuwe disciplines en vraagstukken komen aan de orde, zoals sportfilosofie en vragen over de sociale media.

Het boek is prachtig vorm gegeven en uitbundig geïllustreerd door Sverre Fredriksen (een Noor die in Amsterdam woont en werkt). De speelse tekeningen zijn verhelderend en vaak grappig.

Natuurlijk heeft Stine Jensen geen antwoorden die concrete oplossingen bieden; filosofie is geen pragmatische wetenschap. Jensen doet wat van een filosoof verwacht mag worden: in heldere taal zet ze prangende vragen over leven (en dood) in een breder perspectief. Ze nodigt daarmee kinderen uit over het leven na te denken en ze laat zien dat er aan alles verschillende kanten zitten.

Lieve Stine, weet jij het?
Stine Jensen (tekst) en Sverre Fredriksen (illustraties)


Kluitman, 2014     € 14,95

De Griffeljury 2015 kende Lieve Stine, weet jij het? een Zilveren Griffel toe in de categorie Informatief. Uit het juryrapport: “De relatie die [ Stine Jensen ] overtuigend, helder en zonder humbug  legt tussen het leven van kinderen en het werk van grote filosofen dat veelal vele jaren geleden geschreven werd, leidt ertoe dat kinderen kunnen concluderen: ´Mijn vragen en dilemma´s zijn niet belachelijk´ en – nog belangrijker - ´Ik ben niet alleen´. “