Lijst Home‎ > ‎

Lilly Marlene - Anne Voorhoeve

Geplaatst 25 feb. 2013 01:42 door susan *
Lilly Marlene is vernoemd naar het lievelingslied van haar vader en naar de grote zus van haar moeder. Lilly kent haar vader niet, hij stierf toen ze nog een baby was en ook haar tante Lena kent ze niet want die woont in de DDR. Lilly´s moeder is als jonge vrouw gevlucht naar West Duitsland. Lilly kent haar tante, oom en hun twee kinderen alleen van brieven en foto´s.
Lilly´s leven verandert als haar moeder ernstig ziek wordt en overlijdt. Tante Lena krijgt toestemming van de Oost Duitse autoriteiten de begrafenis bij te wonen en zo leert Lilly haar tante kennen. Tante Lena moet echter na twee dagen weer naar huis en Lilly staat er nu alleen voor, er is geen familie in West Duitsland die voor haar kan zorgen. De kinderbescherming heeft al een aardig pleegezin voor haar op het oog. Maar de dertienjarige Lilly wil niet bij vreemden, Lilly wil naar haar familie in Oost Duitsland. Met hulp van vrienden werkt ze een plan uit en gaat ze op weg naar tante Lena. 

De Duitse schrijfster Anne Voorhoeve lijkt een voorkeur te hebben voor verhalen over sterke meiden die in moeilijke omstandigheden, gesteund door liefhebbende familie, hun weg vinden. Ze werkte dit thema ook uit in de eerder verschenen boeken Liverpool Street en 21 juli. Lilly Marlene wordt in Nederland als haar derde boek uitgegeven, maar het verhaal verzon ze al in 2002 toen ze het script schreef voor de tvfilm Lilly unter den Linden. In 2004 kwam het verhaal in boekvorm uit.
Voorhoeve kiest voor een raamvertelling. Bij aanvang van het verhaal is Lilly 20 jaar en studeert in Hamburg. Op een feestje vertelt ze, chronologisch, haar levensverhaal aan een docent. Deze vorm geeft de auteur de ruimte om Lilly af en toe commentaar te laten leveren op haar eigen verhaal.
Voorhoeve is een goede verteller, de lezer wordt snel gegrepen door het verhaal dat een aantal mooie thema´s heeft. Hartverscheurend is de dood van Lilly´s moeder, haar eenzaamheid en haar verlangen naar de warmte van tante Lena. Het verhaal is ook spannend als Lena besluit de Oost Duitse autoriteiten te trotseren en ineens op de stoep staat bij haar Oost Duitse familie en daar geconfronteerd wordt met een familiegeheim. Door het verhaal heen speelt de historische werkelijkheid van de twee Duitslanden. Vooroordelen en feitelijkheden over het leven in Oost Duitsland zijn in het verhaal verweven en geven een interessant tijdsbeeld.
Aan het einde van het boek wordt de lezer er weer aan herinnerd met een raamvertelling van doen te hebben, al is na 250 pagina´s het gesprek met de docent al lang vergeten. Maar Dr. Gregor Hillmer heeft nog een rol te spelen in de epiloog waarin de schrijfster nog wat losse eindjes aan elkaar knoopt. De lezer kan daarna het boek tevreden dichtslaan. 

Lilly Marlene
Anne Voorhoeve
 

Callenbach, 2012     € 18,95 

Andere boeken van Anne Voorhoeve op kinderboekenpraatjes: 

Liverpool Street