Lijst Home‎ > ‎

Lindbergh - Torben Kuhlmann

Geplaatst 11 jun. 2014 04:07 door susan *   [ 11 jun. 2014 04:10 bijgewerkt ]

Wie de biografie van Duitse Torben Kuhlmann leest zal niet verrast worden: altijd al graag getekend, van jongs af aan treinen en vliegtuigen aan het papier toevertrouwd en na de middelbare school gekozen voor een opleiding tot illustrator. Maar niet iedere student weet met zijn afstudeerwerk de wereld te veroveren.
Kuhlmann maakte als afstudeerproject een prentenboek, Lindbergh. Het grote avontuur van een vliegende muis, dat zijn carrière de gedroomde start gaf. Het boek is inmiddels in diverse landen verschenen en krijgt prachtige kritieken.
Het verhaal begint in 1912 in Duitsland. Een muis komt erachter dat een vreselijke uitvinding, de muizenval, al zijn vrienden heeft weggejaagd. Massaal zijn de muizen met de boot naar Amerika vertrokken. Het lukt de muis echter niet ook een boot naar Amerika te nemen want de kades worden inmiddels door katten bewaakt. Geïnspireerd door de vleermuis ontstaat een waanzinnig plan: hij wil leren vliegen. Er komt heel wat denk-en knutselwerk aan te pas voor het lukt. Ondertussen loert de vijand: uilen wachten het moment af dat ze kunnen toeslaan.

Het boek heeft een nostalgische uitstraling door het gebruik van veel bruintinten en een kaft die suggereert dat we met een oud enigszins afgesleten boek te maken hebben. Ook de scènes waarin de mensenwereld is te zien brengt de kijker naar de jaren twintig: de grote oceaanstomers met rokende pijpen, mannen die een hoed dragen, stoomtreinen en een ouderwetse typemachine. De muis is in alle afbeeldingen een echte muis, Kuhlmann tekent hem zo dat de lezer direct gelooft dat een muis daadwerkelijk een vliegtuig zou kunnen bouwen: hij draagt het benodigde materiaal in zijn bek of op zijn rug en gebruikt zijn kleine muizenhandjes om een potlood vast te houden of een vliegbril voor zijn ogen te schuiven.
Het perspectief op de verschillende illustraties wisselt, soms kijkt de lezer op ooghoogte mee met de muis en ziet bijvoorbeeld de indrukwekkende schepen in de haven, of de enorme stapel koffers waartussen een grote kat zijn kans afwacht. Op andere illustraties kijkt de lezer van boven af naar de gebeurtenissen en ziet bijvoorbeeld hoe de muis na de geslaagde vlucht omringd wordt door tientallen andere muizen. De regelmatig opduikende uilen zijn angstaanjagend, ze kijken door het raam, zitten als wachters op de schoorstenen of vliegen net achter de muis die in zijn kleine vliegtuig geen schijn van kans lijkt te maken de grote vogels voor te blijven.
Kuhlmanns boek doet in eerste instantie aan Shaun Tans boek De aankomst denken door de nostalgische sfeer en het kleurgebruik. Wie de boeken echter naast elkaar houdt ziet al snel de verschillen. Kuhlmann werkt met kleur, Tan doet dit niet. Tan schetst een niet bestaande wereld, Kuhlmann tekent een bestaande wereld vanuit het perspectief van een muis.  Kuhlmann kiest ervoor het verhaal van de muis ook te vertellen, terwijl Tan de illustraties voor zich laat spreken. Toch domineren ook in Kuhlmanns boek de illustraties en is de tekst niet meer dan een steuntje in de rug om het verhaal te begrijpen.
Lindbergh is echt een ´hebben-hebben-boek´, een boek dat je vaak zult oppakken om je keer op keer te laten betoveren door de prachtige illustraties.

Lindbergh. Het grote avontuur van een vliegende muis 
Torben Kuhlmann, vertaling: Joukje Akveld


De Vier Windstreken, 2014     € 17,95

Wie een indruk van het boek wil krijgen kan hier de promotietrailer bekijken