Lijst Home‎ > ‎

Liverpool Street

Geplaatst 24 jan. 2011 02:54 door susan *   [ 25 feb. 2013 01:47 bijgewerkt ]
‘Jij wordt vervolgd en je weet niet eens wie je bent’
krijgt Ziska te horen als een Joodse klasgenoot haar helpt nadat ze door andere kinderen in elkaar geslagen is. Het is 1938 en Ziska woont in Berlijn. De nazi’s zeggen dat ze Joods is, maar Ziska weet niet goed wat dat is, zij is protestant.
De ouders van Ziska proberen het land te ontvluchten, maar dit is erg moeilijk. Ten einde raad laten ze Ziska meegaan met een kindertransport naar Engeland.
Ziska komt terecht bij een orthodox Joods gezin en ze wordt daar liefdevol opgenomen. Ziska wordt Frances en haar leven gaat verder, ver weg van haar ouders. Frances worstelt met veel dilemma’s: hoeveel mag zij van haar nieuwe ouders houden, mag ze verdriet hebben als Berlijn net zo gebombardeerd wordt als Londen, kan ze Joods zijn en toch in Jezus geloven en mag ze gelukkig zijn terwijl ze niet weet hoe het met haar ouders gaat?

Liverpool Street is geschreven door de Duitse schrijfster Anne Voorhoeve en werd in 2007 bekroond met de Buxtehuder Bulle, een prijs voor het bestvertelde boek.
Een terechte prijs, het verhaal wordt aangrijpend verteld. De opbouw is chronologisch en Ziska/Frances is de verteller. Haar belevenissen zijn heftig en de lezer leeft vanzelf mee met haar gedachten, haar angsten en haar dromen. Het ontroerende boek geeft een goed beeld van de oorlogstijd in Engeland en het leven van een kind dat moet vluchten voor oorlogsgeweld. Een prachtig boek.
 
Liverpool Street
Anne Voorhoeve
 
Callenbach, 2010   €19,95