Lijst Home‎ > ‎

Lizzy - Suzanne Buis

Geplaatst 18 feb. 2012 04:11 door susan *   [ 21 feb. 2012 01:53 bijgewerkt ]
De elfjarige Lizzy verhuist, noodgedwongen, met haar moeder vanuit Amsterdam naar een oude boerderij op het platteland. Lizzy vindt het vreselijk en wil niet ´duizend kilometer van de bewoonde wereld in een krot wonen.´ Maar ze heeft geen keus, dus zoekt ze een grote kamer uit en schildert deze knalroze.
Op zoek naar een tweedehands fiets komt ze bij de buren terecht die niet alleen een fiets te koop hebben, maar ook een hondje. Rebecca, het buurmeisje van Lizzy´s leeftijd, wil het hondje wel een paar dagen voor haar reserveren, tot ze haar moeder overtuigt heeft dat dit hondje toch echt bij hen hoort. Rebecca blijkt een leuke meid en al snel maakt Lizzy kennis met nog meer aardige mensen. Het leven op het platteland blijkt toch wel mee te vallen.
Lizzy kijkt uit naar de logeerpartij van haar beste vriendin Eva uit Amsterdam en kan niet wachten haar alle nieuwe dingen te laten zien. Maar als Eva er dan eindelijk is, verloopt het contact stroef, is Lizzy al zo snel het stadse leven ontgroeid?

Suzanne Buis is een naam die niet meteen bellen doet rinkelen bij de liefhebbers van kinderboeken maar dat is onterecht. Zij heeft al enkele jaren de populaire Floortjeserie onder haar hoede, een serie waar menig meisje een tijdje aan verslaafd is. De avonturen van Floortje Bellefleur, uitgegeven door Kluitman sinds 1968, werden oorspronkelijk geschreven door Cok Grashoff, een pseudoniem waar het echtpaar (Pieter en Janna) Grashoff achter schuil gaat. In 2002 nam Buis, met toestemming van Pieter Grashoff, het stokje over. Ze herschreef enkele delen uit de serie en schrijft zelfstandig nieuwe avonturen. Naast de Floortjeserie tekent Buis voor diverse vertalingen en bewerkingen van kinderboeken en zij schreef een boek voor volwassenen: Ik date maar wat.

Over de avonturen van Lizzy zijn in 2011 twee boeken verschenen: Lizzy en Nieuwe vrienden. De boeken hebben een aantrekkelijke kaft waarop de hoofdpersoon te zien is omringd door dieren. De verhalen zijn niet geïllustreerd, afgezien van een kleine terugkerende illustratie van een libel bij ieder hoofdstuk.
Suzanne Buis is een goede schrijfster. In korte zinnen en goed lopende dialogen vertelt ze het verhaal. Het karakter van Lizzy is niet eenzijdig, ze is een geloofwaardige elfjarige met haar nukken en met haar aardige kanten. Ook Lizzy´s moeder komt goed uit de verf, het is duidelijk dat ook zij moet wennen aan de veranderde situatie, maar Lizzy heeft daar even geen boodschap aant: ´Nu lijkt het er verdacht veel op dat haar moeder gaat huilen. Nou daar heeft ze helemaal geen zin in. Haar moeder moet sterk zijn. En ze gaat haar dus niet troosten´. Lizzy´s moeder kan dat wel hebben. De band tussen moeder en dochter is goed, al kunnen ze ook flink met elkaar in botsing komen.
Buis werkt in dit eerste deel een aantal zaken in het verhaal niet uit die wellicht in latere delen nog aan de orde komen. Zo is de moeder van Rebecca wat vreemd, is het nog niet duidelijk waar Lizzy´s vader is en gaan er spookverhaal rond over Lizzy´s nieuwe huis.

De Lizzyserie is zo´n heerlijke meidenboekenserie die ouders en onderwijzers met een gerust hart aan de meiden kunnen aanbevelen. Veel meisjes zullen het met plezier lezen en niet door hebben dat een deel van de aantrekkelijkheid toe te schrijven is aan het vakmanschap waarmee het geschreven is.

Lizzy
Suzanne Buis
 
Kluitman, 2011     € 9,95
 
nb Inmiddels is ook het derde deel in de serie verschenen: Lizzy op de filmset