Lijst Home‎ > ‎

Lockwood & Co- De schreeuwende wenteltrap - Jonathan Stroud

Geplaatst 2 sep. 2015 04:27 door susan *   [ 2 sep. 2015 05:14 bijgewerkt ]

Als het verhaal begint kampt Groot-Brittannië al ruim vijftig jaar met´Het Probleem´. De Britse eilanden gaan gebukt onder een epidemie aan geestverschijningen die buitengewoon gevaarlijk zijn. Alleen kinderen kunnen de geesten zien en de getalenteerden onder hen kunnen ze bestrijden.
Lockwood, George en Lucy zijn drie van die getalenteerde kinderen. Zij beheren bureau Lockwood & Co dat ingehuurd kan worden om geesten te verwijderen. Op een avond gaan Lockwood en Lucy de strijd aan met een kwaadaardige geest. Het blijkt te gaan om een vermoorde jonge vrouw die jaren geleden op raadselachtige wijze verdween. Lucy en Lockwood komen interessante dingen aan de weet en de politie besluit de vermissing opnieuw te onderzoeken.
Toch was het geen succesvolle zaak voor het bureau, want de jonge geestenverdrijvers hebben tijdens hun werk het huis laten afbranden. Het departement van Paranormaal Onderzoek en Toezicht analyseert de gebeurtenissen en legt een hoge boete op. Lockwood, George en Lucy hebben dus dringend een grote opdracht nodig om aan geld te komen. Tot hun stomme verbazing huurt de rijke ondernemer Fairfax het bureau in. Hij bezit een huis dat al eeuwenlang bekend staat om zijn spookverschijningen in de zogenaamde Rode Kamer en rond een ´schreeuwende wenteltrap´. Het is een levensgevaarlijke opdracht.

De schreeuwende wenteltrap is het eerste deel van de serie Lockwood & Co van de Britse schrijver Jonathan Stroud. Het is een verhaal vol kwaadaardige geesten die bedwongen moeten worden en dus wordt de lezer getrakteerd op bloedstollende scènes. Maar het boek is veel meer dan dat. Stroud lardeert zijn verhaal rijkelijk met humor, die overigens nergens de spanning in de weg staat. Daarnaast werkt hij de relatie tussen de drie werknemers van het bureau goed uit. De charismatische onstuimige Lockwood, de altijd hongerige George die het liefst goed voorbereid op pad gaat en nieuwkomer Lucy die haar plaats nog moet veroveren ruziën heel wat af, maar gaan als het moet voor elkaar door het vuur (letterlijk).
De lezer beleeft de avonturen vanuit Lucy´s perspectief. Tussen de regels door schetst zij het Engeland dat gebukt gaat onder de geestverschijningen. Lucy beschrijft beeldend hoe bijvoorbeeld zoutstrooiers tijdens de schemering uitrijden, geestenlampen worden aangestoken, lavendel wordt verbrand en hoe kinderen spelen met plastic geestjes. De rolverdeling tussen volwassenen en kinderen staat onder druk, omdat alleen kinderen geesten kunnen zien en bestrijden. Stroud legt dit overigens nergens uit, het wordt vanzelf duidelijk in zijn verhaal.
Stroud, die Engelse literatuur studeerde, hint in zijn verhaal naar bekende zwarte verhalen uit de Engelstalige literatuur. Zo zal de oplettende lezer de beangstigende rode kamer herkennen uit Jane Eyre en de naam Fairfax zal door de liefhebbers van Brontë herkend worden als de verteller van Wuthering Heights.
Dit eerste deel in de serie is fijn leesvoer, vooral voor lezers die zin hebben in een origineel fantasyverhaal. De karakterisering is geweldig, de spannende scènes bloedstollend en de humor is kostelijk.
Aan het einde van het boek wordt het volgende avontuur al ingeleid als een schedel het woord tot Lucy richt. Maar Lucy vertikt het om een´ achterlijke geest roet in het feestmaal te laten gooien´ en legt het ding voorlopig het zwijgen op. Toch zal Het verhaal van de fluisterende schedel spoedig verschijnen.
Het boek sluit af met een verklarende woordenlijst. Daarin kan de lezer onder andere meer informatie vinden over dodenschijnsels, ecto-nevel, brabbelende mist, zilverglas of kille maagden.

De schreeuwende wenteltrap
Deel 1 in de serie Lockwood & Co
Jonathan Stroud (vertaald door Ineke van Bronswijk) 

Luitingh-Sijthoff, 2015      € 10,00 (t/m 15 oktober 2015)