Lijst Home‎ > ‎

Lodewijk I koning der schapen - Olivier Tallec

Geplaatst 27 jul. 2016 03:12 door susan *   [ 27 jul. 2016 03:12 bijgewerkt ]

Het is een stormachtige dag als Lodewijk koning der schapen wordt. Hij maakt er serieus werk van: Lodewijk regelt een scepter, een troon en een koninklijk bed ´zodat iedereen erbij kan zijn als hij gaat slapen´. Na een tijdje verhuist Lodewijk van het veld naar een paleis. Daar wandelt hij door de paleistuinen, ontvangt ambassadeurs en beroemde artiesten en gaat jagen op leeuwen. Lodewijk wil dat er orde heerst in zijn rijk en zijn volk in de pas loopt- de schapenpas- en hij bepaalt bij wet dat alleen de mooiste schapen in zijn buurt mogen wonen, de anderen worden weggejaagd.
En dan komt de stormachtige dag dat de wind draait en Lodewijk zijn kroon verliest.

De Franse illustrator en kinderboekenschrijver Olivier Tallec maakte met Lodewijk I koning der schapen een boek met een boodschap. Het verhaal gaat over macht krijgen, macht hebben en macht verliezen en dit alles verpakt in een aantrekkelijk prentenboek. Tallec tekent adorabele schaapjes. Opvallend daarbij is dat alleen Lodewijk duidelijk een gezichtsuitdrukking heeft - hij kan bijvoorbeeld prachtig koninklijk kijken - terwijl de andere schapen uitdrukkingsloos blijven. Ook als de donkere schaapjes uit de omgeving van de koning worden verbannen is er slechts één schaap dat (letterlijk) opstaat.
Lodewijk laat echter tal van stemmingen zien, bijvoorbeeld als de papieren kroon komt aanwaaien die hem tot koning maakt. Hij kijkt eerst schichtig om, gaat dan rechtop staan, zet het ding op zijn hoofd en neemt een koninklijke houding aan. Hij woont aanvankelijk op het veld, zijn scepter is een tak, zijn troon is een boomstronk. De schapen om hem heen grazen rustig verder en schenken geen aandacht aan Lodewijk. Wie goed kijkt ziet dat alleen een wolf aandachtig de gebeurtenissen volgt.
Naarmate Lodewijk langer koning is wordt zijn omgeving koninklijker. Tallec verwijst in deze illustraties sterk naar de pracht en praal van het Franse koningshuis, het schaap heet tenslotte niet voor niets Lodewijk.
Op een stormachtige dag waait Lodewijks kroon weg. Beteuterd kijkt hij hem na. Hij is nu weer een schaap als alle anderen. De lezer ziet dat de kroon een nieuwe eigenaar krijgt die voor de schapen het ergste doet vrezen. 

Het prentenboek geeft tal van ingangen om over macht en onmacht te praten. Vragen die het boek oproept zijn bijvoorbeeld wie het voor het zeggen heeft en waarom, of een koning in een paleis hoort te wonen, of de schapen naar hun nieuwe koning moeten luisteren en of Lodewijk een goede koning is. Het moeilijkste punt in het boek is het buitensluiten van minder mooie schapen, waarbij ´mooi´gelijkgesteld wordt aan wit. Is dit racisme en komt Lodewijk daar niet te makkelijk mee weg?

Lodewijk I koning der schapen is een bijzonder prentenboek over de baas zijn en de baas blijven, schaapachtig meelopen en gevaar dat op de loer ligt. Grote thema´s die luchtig zijn verpakt in grappige veelzeggende illustraties.


Lodewijk I koning der schapen
Olivier Tallec (vertaald door M.E. Ander)

De Vier Windstreken, 2016     € 14,50