Lijst Home‎ > ‎

Lola´s Sint - Kristina Langarika

Geplaatst 18 nov. 2013 03:24 door susan *   [ 18 nov. 2013 03:24 bijgewerkt ]

Lola gaat met haar moeder naar de intocht van Sinterklaas. Het is een koude dag, maar gelukkig zijn de grachten niet dichtgevroren: de boot kan erdoor. Lola hoopt dat ze van Sinterklaas een slee krijgt, een roze. Daar is Sinterklaas en Lola herkent de Pieten: de Hoofdpiet, Pietje Precies en Zeurpiet. Er is wat aan de hand met Zeurpiet want hij loopt boos weg. Hij verliest ook nog zijn handschoen. Lola neemt de handschoen mee naar huis. Op het jeugdjournaal vertelt Sinterklaas wat er gebeurd is en Zeurpiet wil zijn handschoen graag terug. Degene die de handschoen terugbrengt mag een nachtje met de Pieten mee. Dat wil Lola wel.

Lola´s Sint is een klein eenvoudig sinterklaasverhaal voor jonge kinderen met een goed te volgen verhaallijn en een eenvoudig plot. Het zijn de illustraties die het prentenboek bijzonder maken. Lola heeft een roze moeder en een zwarte vader, dus eindelijk een prentenboek met een bruin kind in de hoofdrol. Ook in het publiek zijn witte, bruine, roze en zwarte mensen te zien. Daarnaast zijn de Pieten in het verhaal ongeschminkt en hebben ze geen afropruik op.
Het boek werd gemaakt door Kristina Langarika, schrijfster, geboren in Baskenland en sinds 1995 woonachtig in Nederland. Langarika maakte het boek voor haar dochter Lola. Het was haar (ook) opgevallen dat er weinig bruine mensen in Nederlandse prentenboeken voorkomen, behalve in sinterklaasboeken waar het´ zwarte personage een clowneske knecht was van een blanke man, die steeds als een dommerd werd behandeld.´ Dat wilde ze niet aan haar dochter voorlezen en ze maakte daarom zelf een tweetalig boek (Nederlands en Engels) zodat ook Lola´s Engelssprekende vader het kon voorlezen. De illustraties maakte Langarika zelf. Geïnspireerd door het knip-en plakwerk van Lola maakte ze kleurige illustraties met collagetechnieken.
Een sterke kant van het boek is dat het nergens over huidskleur of de rol van de Pieten gaat; het laat zien dat een aanpassing van het uiterlijk van Zwarte Piet niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Wel viel mij op dat in het verhaal beide schoentjes voor de schoorsteen worden gezet en dat moet er natuurlijk maar één zijn. Het boek heeft een prettige lay-out waarin de Engelse en Nederlandse tekst goed tussen de illustraties is geplaatst.
Het boek blijkt in een behoefte te voorzien en wordt daarom dit jaar op grotere schaal uitgegeven.

Lola´s Sint
Kristina G. Langarika 
Klik voor verkooppunten van het boek op deze link.