Lijst Home‎ > ‎

Lust Sinterklaas speculaas? - Guy Daniëls

Geplaatst 21 nov. 2012 03:08 door susan *

De Vlaamse kleuterleider Guy Daniëls schreef voor kinderen een informatief boek over Sinterklaas onder de titel: ´Lust Sinterklaas speculaas?´ Het boek begint het ´Het grote sinterklaasinterview´ waarin vijf kinderen Sinterklaas aan de tand voelen: hoe oud hij is, hoeveel zwarte pieten hij heeft, of zwarte pieten ook dood kunnen gaan en of Sinterklaas naar de kapper gaat. Sinterklaas geeft openhartig antwoord. 
In het boek worden een aantal belangrijke zwarte pieten aan de lezer voorgesteld, waaronder Primo, de baas van de zwarte pieten en Pieterselie die voor ´de lekkere verse maaltijden´ zorgt. Interessant is het hoofdstuk over de zwartepietenschool waar vakken als noklopen, schoorsteenklauteren, zakheffen, zakvullen, stooiologie en dakenkunde worden onderwezen. Er zijn nog veel meer weetjes in het boek te vinden en er is ook veel te zien op de tekeningen en foto´s bij de tekst. Naast de uitgebreide informatie over het leven en werk van Sinterklaas staan er verhalen in het boek, recepten, liedjes en versjes. 

Lust Sinterklaas speculaas? is een verzorgd boek. De vele foto´s zijn overtuigend. Soms zijn het formele foto´s, soms zijn het informele foto´s zoals Sinterklaas bij de kapperspiet of piano spelend in zijn huis in Spanje.
De verhalen in het boek zijn weinig verrassend. In het ene verhaal brandt de speculaas aan en lost de bakker uiteindelijk alle problemen op, in het andere verhaal verwisselt een zwarte piet zijn zak met die van de postbode. Origineler is het kijkje dat de lezer krijgt in het boek van Sinterklaas en de blik op een dakenkaart. 
Voor de Nederlandse lezers is het wellicht vreemd dat Sinterklaas een bril draagt die zelfs bij zijn vaste uitrusting blijkt te horen. 

Lust Sinterklaas speculaas?
Guy Daniëls (tekst) en Ina Hallemans (ill) 

Clavis, 2007     € 19,95