Lijst Home‎ > ‎

Luuk en Bo

Geplaatst 11 jan. 2011 02:12 door susan *   [ 11 jan. 2011 02:27 bijgewerkt ]
Luuk en Bo
is een nieuwe serie in de Klavertje Driereeks van uitgeverij Kluitman. Deze serie bestaat uit leesboeken op avi E4 niveau (avi 5 in het oude systeem).
Luuk is een jongen die alles wil ontdekken en hij is ook uitvinder. Bo is een hondje dat zo zijn eigen gedachten heeft. Wat Bo denkt staat in een tekstwolkje boven zijn hoofd.
In 3, 2, 1, de ruimte in wil Luuk weten wat er achter het blauw in de lucht te vinden is. Hij bouwt een raket, met hulp van Bo, en ze gaan op weg. Het heelal blijkt niet zo leeg als Luuk dacht. Hij moet goed oppassen om niet tegen een voorbijvliegend rotsblok te knallen en het vraagt stuurmanskunst om door een sterrenregen te komen. Luuk en Bo stappen onderweg een paar keer uit hun raket en ontmoeten zo de Gompies die hulp nodig hebben. Luuk heeft wel een idee om hun problemen op te lossen.

In Het verdwaalde bultenbeest bouwt Luuk een vliegende zandzoeker om voor Bo een woestijn te gaan zoeken. Bo speelt namelijk heel graag met zand. In de woestijn vinden ze een jonge kameel die haar moeder kwijt is. Bo en Luuk willen haar graag helpen, maar eerst moet er water gevonden worden. Zo wordt de zandzoeker eerst een ´waterzoeker´ en dan een ´mamazoeker´.
De gedachten van Bo kunnen we weer in tekstwolkjes lezen. Het kameeltje kan enkele woorden spreken die Luuk ook kan begrijpen. De tekeningen en de tekst vullen elkaar aan.

De verhalen zijn in de derde persoon geschreven en het vertelperspectief wisselt vaak. Dat kan voor minder ervaren lezers wel eens lastig zijn. Maar met de ondersteunde tekeningen moet de rode draad van het verhaal wel te volgen zijn.
De kleurige en aantrekkelijke tekeningen zijn gemaakt door Saskia Halfmouw.
De Luuk en Bo serie is een aanwinst voor iedere schoolbibliotheek.

3,2,1, de ruimte in….!  en  Het verdwaalde bultenbeest 
Serie Luuk en Bo             
Karin de Graaff 

Kluitman, 2010   € 6,50 per deel