Lijst Home‎ > ‎

Maar ik ben Frederik, zei Frederik - Joke van Leeuwen

Geplaatst 12 jan. 2014 06:33 door susan *   [ 12 jan. 2014 06:33 bijgewerkt ]

De opmerking dat Joke van Leeuwen een zeer getalenteerd schrijfster en illustratrice is is een understatement. Ze won Griffels, Penselen en Uilen, ze kreeg de Woutertje Pieterse Prijs, de Theo Thijssen prijs, De Constantijn Huygenprijs en de Ako literatuurprijs. Het is bijzonder dat Van Leeuwen voor zoveel verschillende leeftijdsgroepen mooie boeken kan schrijven. In haar oeuvre vind je (bekroonde) boeken voor peuters, kleuters, oudere kinderen en volwassen. Maar ik ben Frederik, zei Frederik is een kinderboek. Wel een kinderboek waar achter het verhaal een ander verhaal schuil gaat, een gelaagd boek dus. 
Het verhaal van Frederik begint op een doordeweekse dag. Frederik is een meneer met een pak aan en een stropdas om, hij heeft een televisie, een auto en een telefoon en hij werkt op het knipselkantoor:´Hij moest het nieuws uit de kranten knippen en daarna moest hij stapeltjes maken. Bijvoorbeeld de overstromingen bij de overstromingen en de koninginnen bij de koninginnen.´
Op een dag ziet hij in de krant een overlijdensadvertentie. Er is een oude man doodgegaan die Peter Paulus Prachtmans heette. Frederik kent deze man van vroeger toen hij hem Pepa noemde. Frederik doet iets dat ten strengste verboden is: hij knipt de advertentie uit, maakt er een prop van en stopt deze in zijn broekzak.´En toen gebeurde het. Frederik werd kleiner. Hij werd kleiner en jonger. Hij werd zo jong als een kind´. Dat heeft nogal wat gevolgen want niemand gelooft hem als hij uitroep ´Maar ik ben Frederik`. Hij wordt door zijn collega´s bij de portier afgeleverd. Daar weet hij te ontsnappen aan de vrouw van de Tijdelijke Opvang, maar hij kan zijn huis niet binnen komen en ook heeft hij maar weinig geld. Een lichtpuntje is zijn ontmoeting met Frommel, een meisje vol fantasie. Met haar kan hij spelen, maar kan ze hem ook helpen?

Het beeld dat Frederik geconfronteerd met het overlijden van zijn´pepa´ weer een kleine jongen wordt, een jongen die wordt omringd door volwassenen die hem niet serieus nemen, zal jonge lezers ontgaan. Dat geeft niet, want het blijft een leuk, origineel en goed geschreven verhaal dat kinderen zal aanspreken.
Zoals gebruikelijk zijn ook de illustraties van Van Leeuwen. Zij ondersteunen de tekst en meer dan dat. Van Leeuwen laat bijvoorbeeld zien hoe een krantenbericht een andere betekenis krijgt als je verkeerd knipt, of ze brengt een nachtmerrie in beeld in plaats van deze te beschrijven. Het levert een aantrekkelijk ogend boek op waarin beeld en tekst op speelse manier in elkaar over gaan.
Maar ik ben Frederik, zei Frederik is een boek zoals alleen Joke van Leeuwen dat kan maken: niet makkelijk in een hokje te plaatsen en toegankelijk voor een groot lezerspubliek.

Maar ik ben Frederik, zei Frederik
Joke van Leeuwen 
Querido, 2013     € 13,95

Andere boeken van Joke van Leeuwen op kinderboekenpraatjes:
Waarom lig jij in mijn bedje?