Lijst Home‎ > ‎

Mama kwijt

Geplaatst 24 mei 2011 02:07 door susan *

Het uiltje op de kaft van het prentenboek Mama kwijt ziet er verloren uit, hij is uit het nest gevallen. Maar hulp is onderweg, Eekhoorn ontfermt zich over Kleine Uil ´geen paniek, vriendje. Ik vind jouw mama wel. Hoe ziet ze eruit?´ Kleine Uil vertelt dat zijn mama heel groot is, en Eekhoorn brengt hem snel naar een grote beer. Niet goed dus ´dat is mama niet. Mama heeft puntige oren´. Snel brengt Eekhoorn Kleine Uil naar een haas, maar het is weer niet goed. Ook de derde keer wordt de juiste mama niet gevonden, al heeft de kikker net als mama grote ogen. Gelukkig weet Kikker waar de mama van Kleine Uil is ´jouw mama is je overal aan het zoeken´. Mama en Kleine Uil vinden elkaar nu snel en opgelucht worden Eekhoorn en Kikker uitgenodigd een koekje te komen eten in het uilennest. Het wordt gezellig en laat, Kleine Uil valt in slaap. Hij zal toch niet weer uit het nest vallen?

Mama kwijt is geschreven en geïllustreerd door de in Londen woonachtige Chris Haughton (Dublin 1978). Dit is zijn eerste prentenboek dat in veel landen een groot succes is.
In zijn grafische illustraties combineert hij eenvoudige vormen met een opvallend kleurgebruik. Het bos is oranje, Eekhoorn is roze, de beer groen en de kikker blauw. De basiskenmerken van de dieren zijn opvallend getekend, Eekhoorn heeft bijvoorbeeld een duidelijke pluimstaart, en ze zijn dan ook makkelijk te herkennen.
Haughton is een meester in het weergeven van emoties en de lichaamhouding vertelt de rest van het verhaal. Grote ogen laten de schrik en verbazing van Kleine Uil zien en Eekhoorn buigt naar Kleine Uil toe om goed te kunnen horen wat er precies aan de hand is.
De dieren zijn afgebeeld tegen een witte achtergrond of tegen het grafisch afgebeelde oranje bos. In dat bos valt heel wat te ontdekken voor de oplettende kijker.

Illustraties en tekst sluiten goed op elkaar aan. De herhalende tekst is een feest om voor te lezen. De korte dialogen tussen Kleine Uil en Eekhoorn zijn levendig. De misverstanden over het uiterlijk van mama Uil zijn eenvoudig en doeltreffend, helemaal goed voor de jonge lezer die zich zal herkennen in die arme Kleine Uil die zijn moeder kwijt is.

Dit boek is gekozen tot prentenboek van het jaar en zal veel aandacht krijgen tijdens de voorleesdagen in januari 2012. Een goede keuze.

Mama kwijt
Chris Haughton

Gottmer, 2010     € 10,95