Lijst Home‎ > ‎

Marcs grote gevaarlijke tanden - Jarvis

Geplaatst 5 feb. 2016 03:22 door susan *   [ 5 feb. 2016 03:22 bijgewerkt ]

Marc is een alligator uit een familie´vol buitengewoon gevaarlijke alligators´. Marc is geen uitzondering, hij is huiveringwekkend. Elke dag neemt Marc de tijd om zich voor te bereiden op zijn dagelijkse rondje stuipen-op-het-lijf-jagen: hij laat zijn schubben glimmen, scherpt zijn nagels, poetst zijn grote gevaarlijke tanden en oefent zijn angstaanjagende gezichten in de spiegel. In het oerwoud doet Marc´Hap! Hap!´ en ´Grrr! Grrr!´ En zegt dingen als:´Ik ben Marc. Ik ben groot en gevaarlijk. Beef voor mijn scheermesscherpe tanden.` Het werkt: kikkers springen van hun plompenbladeren, apen vallen uit hun boom en papegaaien krijsen van schik.
Na een lange dag dieren de stuipen-op-het-lijf te hebben gejaagd doet Marc bij thuiskomst zijn valse tanden uit. Hij verstopt ze goed, want niemand mag weten dat ze niet echt zijn. Maar dan komt de dag dat Barry Bever Marcs geheim ontdekt.

Over de maker van het boek, Jarvis, is weinig meer bekend dan het feit dat hij binnen een jaar drie van zijn prentenboeken aan grote uitgeverijen in Engeland en Amerika wist te verkopen. Marcs grote gevaarlijke tanden is zijn Nederlandse debuut.
Het verhaal is voorspelbaar, maar erg goed uitgewerkt. Eerst kan er lekker gegriezeld worden om die pedante alligator met zijn blinkende tanden. Dan is er de verrassing: de tanden zijn niet echt. Zodra Marc ze uit doet is hij niet langer huiveringwekkend. Hij wordt zelfs zielig als de dieren hem uitlachen en hij zich huilend terugtrekt. Uiteindelijk wordt er een compromis gevonden. Marc krijgt zijn tanden terug, maar hij moet er andere dingen mee doen, bijvoorbeeld tuinwerkzaamheden. Toch blijft hij angstaanjagend, nu als grote, gevaarlijke, verhalenverteller.
Jesse Goossens heeft de tekst prachtig vertaald. Het taalgebruik is rijk met hier en daar een moeilijk woord. Dialoog en uitleg van de situatie wisselen elkaar soepel af. Kinderen kunnen lekker mee griezelen, maar ook meevoelen met de pechvogels. De tekst geeft de voorlezer tal van mogelijkheden om het verhaal te verlevendigen, bijvoorbeeld door enge geluiden toe te voegen of door het spraakgebrek van de tandeloze alligator ten volle uit te buiten.
De illustraties in gemengde techniek laten goed zien hoe groot alligator Marc is en vooral hoe groot zijn tanden zijn. Als hij die bloot gooit is de schrik van de kleine oerwouddieren van hun gezichten af te lezen. Jarvis versterkt het griezeleffect in de schaduw van de alligator, waarin de tanden nog groter lijken. Van dat angstaanjagende effect blijft maar weinig over als de tanden weg zijn, een tegenstelling die goed wordt uitgewerkt. De laatste illustratie is de leukste, want dan mag Barry Bever voor even de tanden van Marc lenen.

Marcs grote gevaarlijke tanden heeft alles wat een fijn voorleesboek voor kleuters nodig heeft: een goed verteld, spannend en ook grappig verhaal met illustraties die uitnodigen om lang en vaak te bekijken.

Marcs grote gevaarlijke tanden
Jarvis (vertaald door Jesse Goossens)

Lemniscaat, 2016     € 13,95