Lijst Home‎ > ‎

matched

Geplaatst 8 dec. 2010 06:48 door susan *   [ 8 dec. 2010 07:02 bijgewerkt ]
Op grootse wijze is dit boek aangekondigd, op 1 december werd het in 20 landen tegelijk uitgegeven. Ook de filmrechten zijn al verkocht. Het gaat om het boek matched, van de Amerikaanse schrijfster Ally Condie, het eerste deel van een trilogie.

Matched speelt zich af in de toekomst, in een gecontroleerde maatschappij. Het verhaal begint op de avond dat hoofdpersoon Cassia gematched zal worden. Voor de gelegenheid is zij mooi aangekleed, een uitzonderlijk feit.Tijdens een feestelijke maaltijd worden de jongeren aan hun ´match´voorgesteld. Zij zien hun ´match´ via een beeldscherm en krijgen op een computerkaart meer informatie over hun toekomstige levensgezel. Cassia wordt gekoppeld aan haar jeugdvriend Xander. Het leven lijkt haar toe te lachen: een prachtige match, succesvol in haar werkopdrachten als sorteerder, leuke ouders, ze woont in een goede buurt en ze heeft vertrouwen in de autoriteiten.
Twijfel slaat toe als Cassia haar computerkaart over Xander wil bekijken, er staat namelijk een andere jongen op, Ky, die ook bij haar in de buurt woont. De autoriteiten verzekeren haar dat er sprake is van een klein misverstand, maar Cassia´s nieuwsgierigheid naar deze stille jongen is gewekt en dat heeft verstrekkende gevolgen.

De schrijfster heeft Cassia als verteller van het verhaal opgevoerd en dat wringt een beetje. Voor Cassia is de wereld waarin zij leeft een vanzelfsprekendheid, maar de lezer valt van de ene verbazing in de andere. Cassia moet voor de lezer vaak dingen uitleggen en dat komt kunstmatig over. Door deze vertelstijl komt Cassia als persoon het beste uit de verf, de lezer leeft mee met haar zekerheden en twijfels. De overige personages leert de lezer kennen vanuit Cassia´s gekleurde gezichtspunt en in de ruim aanwezige dialogen, zij krijgen minder diepgang.
Ally Condie heeft een bondige stijl, die prettig leest en soms poëtisch is.

Het beschrijven van een toekomstige maatschappij die volledig door ´autoriteiten´ wordt beheerst is geen nieuw gegeven.  Een vergelijking met De Hongerspelen van Suzanne Collins dringt zich op. Ook dat boek speelt zich af in de toekomst in een gecontroleerde maatschappij en ook in deze trilogie verzet de hoofdpersoon zich tegen het onvermijdelijke. De Hongerspelen is harder en extremer, maar daardoor ook spannender dan matched. In beide verhalen moet de hoofdrolspeelster kiezen tussen twee geliefden, de jeugdliefde en een nieuwe liefde. Ook in dit thema is De Hongerspelen overtuigender. In matched zijn de handelingen van Cassia niet altijd invoelbaar, bijvoorbeeld waarom ze op een gegeven moment met Xander haar gevoelens voor Ky bespreekt, waarom juist op dat moment?

Matched is een prettig leesbaar boek en werkt een onderhoudende toekomstvisie uit. Ik hoop dat het verhaal zich los zal maken van een vergelijking met De Hongerspelen en meer zijn eigen spanning en verhaallijn zal vinden.

matched
Ally Condie
 
Lemniscaat, 2010    €16,95