Lijst Home‎ > ‎

Mee met de pakjesboot - Vivian den Hollander

Geplaatst 19 nov. 2013 02:53 door susan *   [ 19 nov. 2013 02:53 bijgewerkt ]

Duleke loopt met haar parapluutje naar de haven om te kijken of de pakjesboot er al aankomt. De wind waait hard, zó hard dat Duleke weggeblazen wordt. Ze vliegt over de zee tot ze blijft hangen in de vlaggetjes van de pakjesboot. Natuurlijk is ze welkom. Ze ontmoet Sinterklaas, ze helpt mee met pepernoten bakken en pakjes inpakken en ze mag slapen in een hangmat. Als de boot aankomt staan papa en mama al te wachten.

Mee met de pakjesboot is een fijn voorleesverhaal voor peuters en kleuters. Vivian den Hollander weet hoe zij voor deze jonge lezers een verhaal moet vertellen: de hoofdstukken zijn kort, er is genoeg spanning om de aandacht vast te houden, maar het wordt nergens té spannend. Het taalgebruik is helder en afwisselend.
Mies van Hout brengt de avonturen van Duleke in beeld in haar mooie en toegankelijke tekenstijl. Dat het hard stormt zien we aan het onstuimige grijs en blauw op de achtergrond en dat Duleke het eng vindt om boven die grote zee te bungelen is goed te zien aan haar angstige gezichtje. Als Duleke de Pieten mag helpen heeft ze natuurlijk een pietenmuts op; ze is een prachtige witte meisjespiet. De illustraties brengen het verhaal in beeld en geven ruimte een en ander te ontdekken. Zo kan de oplettende lezer het cadeau van Duleke al op de boot zien.
Bij het boek zit een bouwplaat van de pakjesboot, compleet met vlaggetjes en de hoofdfiguren uit het verhaal.

Mee met de pakjesboot
Vivian de Hollander (tekst) en Mies van Hout (ill) 

Ploegsma, 2013     €14,95

Andere boeken van Vivian den Hollander op kinderboekenpraatjes: