Lijst Home‎ > ‎

Meester Max en de reuzenkleuters

Geplaatst 20 feb. 2011 06:35 door susan *
Heerlijk om Meester Max weer in mijn huis te begroeten. Hij werd niet herkend door mijn jongens, inmiddels pubers op de middelbare school. Logisch, want Meester Max heeft sinds hun kleutertijd een indrukwekkende gedaanteverwisseling ondergaan. Zij kennen hem in zwart/wit, getekend door Sylvia Weve. Tegenwoordig staat Meester Max er gekleurd op en is het Georgien Overwater die hem portretteert.
Ik probeer het geheugen van mijn zoons wat op te frissen ´Je weet wel, die meester met beestjes in de melk en de drol in de zandbak´. Er flikkert herkenning en langzaam maar zeker komen de herinneringen aan hun lievelingsverhalen boven, hoewel ze wel wat papieren meesters door elkaar halen.
Ze laten me verder alleen met meester Max, de tovertijd van de kleuterklas ligt achter hen, maar ik pak de draad weer makkelijk op.

´Reuzenkleuters´ staan centraal in dit boek, de kleuters die na de zomervakantie naar groep drie gaan. Ze voelen zich al heel wat en kijken er naar uit om te leren lezen en schrijven. Maar wat een tegenvaller als ze ontdekken dat Meester Max niet meegaat naar groep drie, misschien blijven ze dan toch maar liever in groep twee.
De grote overstap naar groep drie loopt als een rode draad door de verhalen, maar het dagelijks leven in de klas staat centraal: het spelen, waarbij het er wel eens ruw aan toe gaat, moeilijke keuzes die gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld als er getrakteerd wordt en de kleuters onderzoeken samen met meester of boze woorden ook lelijke woorden zijn.

Het wel en wee in de kleutergroep weet Rindert Kromhout met vlotte pen en humor te beschrijven. De dagelijkse gebeurtenissen worden wat uitvergroot waardoor het grappig, herkenbaar of ontroerend wordt. Hij beschrijft klein kleuterleed als Bram wel een troostend kusje op zijn schouder krijgt, maar geen klontje suiker van de koffiemoeder. De arme Bert wordt door Tamara in het spel naar de gang gestuurd en vervolgens vergeten en de kleuters zijn in verwarring als blijkt dat je niet alleen kleren kunt passen, maar ook stoeltjes.
Kromhout weet dit alles in weinig woorden mooi neer te zetten en blijft daarbij dicht bij de kleuterbeleving. Als Meester Max vertelt dat Robin zó lief is dat meester hem nog een jaartje bij zich in de groep wil houden denkt Bram daar het zijne van:´Bram weet niet goed waarom, maar hij vindt het niet zo leuk wat Meester Max net heeft gezegd´.

Georgien Overwater fleurt het boek op met haar kleine kleurige tekeningen. Ze geeft duidelijk de gezichtsuitdrukkingen weer, maar voegt desalniettemin regelmatig een korte tekst aan de illustratie toe. Meestal laten de illustraties zien wat in de tekst wordt beschreven, soms wordt daar een grapje van gemaakt, zoals de stoel die in je billen wil knijpen.

Meester Max en de reuzenkleuters is een heerlijk vervolg op de eerdere Meester-Max boeken. De reuzenkleuters gaan naar groep drie, ik hoop dat wij met Robin nog even in groep twee mogen blijven.

Meester Max en de reuzenkleuters
Rindert Kromhout (tekst) en Georgien Overwater (ill)
 
Leopold, 2011   € 12,95