Lijst Home‎ > ‎

Memorykonijn - Maranke Rinck & Martijn van der Linden

Geplaatst 14 sep. 2015 02:51 door susan *   [ 14 sep. 2015 02:52 bijgewerkt ]

Wat een briljant idee om het memoryspel als uitgangspunt voor een prentenboek te nemen en een verhaal te maken waarin het draait om het vinden van je evenbeeld. Is de gelijke eenmaal gevonden, dan verlaten ze het verhaal.
Het boek begint met 32 memorykaartjes waarvan er één is omgedraaid. Het is Konijn. En Konijn zoekt het andere konijn. Maar hij vindt een vliegtuig. Samen vliegen ze weg. Onderweg vraagt Konijn aan een groep vliegende vogels waar het andere konijn is. Dat weten ze niet, maar ze willen wel helpen zoeken. Tot ze andere vogels tegenkomen, dan vliegen ze met hen het verhaal uit.
Het zit Konijn niet mee, want zijn vliegtuig gaat stuk. Hij landt vlug op een eiland, naast een ander vliegtuig, dat ook stuk is. Konijn laat de vliegtuigen achter en gaat verder.
Tijdens zijn queeste ontmoet hij onder andere een koning, een kip, het volk en vissen. Zij helpen hem tot ze hun evenbeeld hebben gevonden en dan gaan ze hun eigen weg. Uiteindelijk vindt Konijn het andere konijn op een eiland met een draak. De draak is niet van plan om het andere konijn te geven want zonder het konijn is hij alleen.

Maranke Rinck en Martijn van der Linden werken het basisidee schitterend uit. Woord en beeld vullen elkaar speels aan en zijn beide erg origineel. Het verloop van het verhaal heeft een prettige voorspelbaarheid, maar wordt nergens saai omdat de sprankelende korte teksten zichzelf niet herhalen. Het avontuur van Konijn is een goedlopend verhaal dat ook spannend is. Konijn moet bijvoorbeeld een noodlanding maken en hij krijgt bijna een botsing met een andere auto. Als hij dan eindelijk het andere konijn heeft gevonden wil de draak hem niet geven ´Ik wil hem toch´ zegt Konijn dan. Even ziet Konijn het niet meer zitten. Prachtig dat het verhaal ook zo´n uitzichtloos moment heeft, dat hoort in een goed verhaal. Natuurlijk komt Konijn daar weer bovenop en komt uiteindelijk alles goed.
En dan de illustraties. Martijn van de Linden laat weer een andere kant van zijn talent zien. Tegen een witte achtergrond zien we in diverse stijlen de hoofdpersonen langs komen. Bijvoorbeeld ´het volk´dat bestaat uit zwart omlijnde dieren die allemaal even groot zijn en waar zelfs een vis tussen staat. Als Konijn erdoorheen zit vult de achtergrond zich met stipjes, alsof de omgeving even met hem meehuilt.
Wanneer iedereen elkaar gevonden heeft kan er nog lang gekeken worden naar de afsluitende illustratie waar alle figuren uit het boek op te zien zijn, allemaal in paren natuurlijk. Tot slot zijn er 32 kartonnen kaartjes die uit het boek gedrukt kunnen worden om er zelf het populaire geheugenspel mee te spelen.

Memorykonijn is een prentenboek waarin alles klopt. De illustraties en de tekst zijn helder en van grote schoonheid.

Memorykonijn
Maranke Rinck (tekst) en Martijn van der Linden (illustraties)

Lemniscaat, 2015     € 16,95

Andere boeken van Maranke Rinck en Martijn van de Linden op kinderboekenpraatjes: