Lijst Home‎ > ‎

Meneer Gum en de Dansende Beer - Andy Stanton

Geplaatst 9 okt. 2013 03:40 door susan *   [ 12 okt. 2013 03:40 bijgewerkt ]

Wie in Engeland een boekhandel binnen stapt zal altijd een Meneer Gumboek tegenkomen. De serie is daar populair en kreeg al verschillende prijzen waarvan The Red House Children´s Book Award, een prijs die door lezers zelf wordt toegekend, de meest prestigieuze is. In Nederland zijn inmiddels een aantal boeken vertaald, Meneer Gum en de Dansende Beer is het vijfde boek uit de serie. Het is handig als je al iets weet over Meneer Gum en zijn leven, maar ook zonder voorkennis is het verhaal goed te volgen. 

In Braaxsel-Binnen verschijnt ineens een beer´zo groot als twee mensen, of ongeveer veertig hamsters als je die op elkaar gelijmd krijgt om het te bewijzen.´ De beer ploft op een bankje en begint luid te snikken. De negenjarige Polly ontfermt zich over het dier. Als meneer Gum de beer ontdekt ziet hij ´een enkele reis richting roem´, want met een beer kun je geld verdienen. Meneer Gum en zijn maat Billie Willie de Derde nemen de beer mee en laten hem dansen voor publiek. Polly redt hem en vlucht met de beer naar verre landen. Ze heeft een avontuurlijke reis en ook Meneer Gum en Billie die de achtervolging inzetten maken heel wat mee. 

Een Meneer Gumboek laat zich nauwelijks met andere boeken vergelijken. De verhalen hebben een eigen humor die rijkelijk over de pagina´s stroomt. Ten eerste zijn er de absurde situaties waarin auteur Andy Stanton zijn bizarre hoofdpersonen plaatst. Zo vinden we aan het begin van het verhaal meneer Gum en Billie, ´onze halvegare prutsers´, in de onhygiënische slagerij Ons Worstenhuis waar ze emmers vol ranzige ingewanden naar binnen schrokken en een wedstrijdje doen wie het meest kan liegen in één minuut. Ten tweede speelt de schrijver, een gesjeesde student Engels, graag met taal en aan de lopende band wordt de lezer getrakteerd op originele taalfondsen en taalgrappen. Zo barst de beer in huilen uit onder het standbeeld van Hendrik Viool, de uitvinder van de saxofoon en is de beer zieliger´dan een zilveruitje dat geterroriseerd wordt door een bende keiharde courgettes in leren jekkers.´ De bewoners van Braaxsel-Binnen spreken een dialect. In de vertaling leidt dat tot woorden als : ´welleke´, ´vamme´, moeje zien´, en ´graptig. 
Het boek ziet er uitnodigend uit voor beginnende lezers met zijn ruime bladspiegel en de grappige zwart/wit tekeningen van David Tazzyman die sterk aan het werk van Quentin Blake doen denken. Maar door de taalgrappen en het zelfverzonnen dialect is het boek niet eenvoudig zelfstandig te lezen. Om voor te lezen is het één groot feest. De vloedgolf aan grappen, kolderieke situaties en overdreven eenzijdige personages staan garant voor veel plezier. Een Meneer Gumboek is geen boek voor een ontroerende leeservaring en ook niet geschikt om de fijne kneepjes van het Nederlands te leren. Een Meneer Gumboek lees je om lol te hebben. 

Meneer Gum en de Dansende Beer
Andy Stanton (tekst) en David Tazzyman (ill)

Hoogland & Van Klaveren, 2012     € 13,75