Lijst Home‎ > ‎

Meneer Kandinsky was een schilder

Geplaatst 29 sep. 2010 10:29 door susan *
´Meneer Kandinsky was een schilder. Op een dag ontsnapte er uit een schilderij waar hij mee bezig was een huppelend paardje.´

Het paardje fluistert Meneer Kandinsky voortdurend dingen in zijn oor en het paardje daagt de schilder uit om op een andere manier te gaan schilderen. ´Je mag best laten zien wat je bij zo´n huis voelt!´
Meneer Kandinsky volgt de raad op, maar sommige mensen storen zich aan zijn nieuwe werk en lijken zelfs kwaad te zijn. ´Daarom schildert hij zichzelf, op zijn paard, vluchtend voor al die griezelige, strenge figuren die zijn schilderijen zo lelijk vonden´. Als het schilderij af is, is het paardje verdwenen. Meneer Kandinsky mist het paardje, maar gaat weer aan het werk als hij voor zich ziet hoe hij geluid kan schilderen. Op een dag hoort Meneer Kandinsky een prachtig geluid, hij hoort galopperen en hij vindt het paardje terug in een schilderij.
De prenten in het boek zijn een combinatie van collages, tekeningen met diverse materialen en (gedeeltelijke) reproducties van het werk van Kandinsky. Het boek heeft geen bronvermelding en soms is het onduidelijk of het getoonde werk van Kandinsky is of van Remmerts de Vries.
Op een speelse en originele manier wordt wat uitgelegd over het werk van Kandinsky. Er is niet veel ruimte om wat dieper op de materie in te gaan en daardoor is de informatie fragmentarisch. Het is toch een leuke introductie op het expressionisme in het algemeen en het werk van Kandinsky in het bijzonder.
Dit boek is als kerntitel voor de Kinderboekenweek geselecteerd en daar is het ook heel geschikt voor. Er is een duidelijke verband tussen de tekst en het beeld, de beelden vullen niet alleen de tekst aan, de tekst vult ook het beeld aan door uitleg te geven over de achtergronden van de expressionistische kunst, die we dan weer op de platen terug kunnen zien. Heerlijk boek om mee aan de slag te gaan in de klas. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes.

Meneer Kandinsky was een schilder
Daan Remmerts de Vries (tekst en illustraties)
 
Leopold, 2010    €13,95