Lijst Home‎ > ‎

Met je hoofd boven water

Geplaatst 26 okt. 2010 05:31 door susan *   [ 2 jun. 2013 04:58 bijgewerkt ]

Vanaf mijn plek in de bus – de vijfde bank van achteren aan de linkerkant bij het raam – kun je het best en het langst kijken. Als de man met de duiven er is, gaat mijn zwemles goed. Dan weet ik zeker dat ik geen chloor in mijn ogen krijg, dat ik de zeven meter onder water kan zwemmen en dat ik deze les niet ga huilen. De man met de duiven is namelijk mijn redder. Mijn beschermer. Hij weet het zelf niet, maar ik kan niet zonder hem.

Aan het woord is Gied die veel moeite heeft zijn zwemdiploma B te halen. Hij is ervan overtuigd dat de man met de duiven een belangrijke rol speelt waar het de zwemles aangaat. Als bij aanvang van het nieuwe schooljaar de duivenman is verdwenen schrikt Gied. Nu weet hij zeker dat hij nooit zijn B-diploma zal halen. Tijd voor actie: Gied gaat op zoek naar de man met de duiven.

Gied is een innemende hoofdpersoon die Gideon Samson op meesterlijke wijze tot leven weet te brengen. De zwemlessen zijn voor hem een terugkerende nachtmerrie. Hij heeft zelfs een´boek met trucs´ om onder de zwemles uit te komen. Hij vraagt zich af of het geploeter tijdens de zwemles de schuld van zijn vader is, wellicht is hij erfelijk belastGied kent zijn vader niet en zijn moeder weet ook niet veel: ´Mama weet niks van mijn vader. Dat wil ze zo, want hij is er ook helemaal niet. Nooit geweest. Vanaf dat ik besta, is er alleen mama. Dat noemen ze bewust ongehuwd´.
Gied tobt wat af over zijn zwemles, maar toch hij is geen somber kind. Samson beschrijft een geloofwaardig kind dat meestal goed in zijn vel zit.
Samson, die voor zijn eerdere boeken veel lof kreeg toegezwaaid, kan prachtig schrijven. Dat laat hij ook in dit boek zien waarin het vooral draait om de belevingswereld van Gied. Het enigszins gedateerde verhaal is niet spannend. 


Met je hoofd boven water
Gideon Samson (tekst) en Peter-Paul Rauwerda (ill)

Leopold, 2010     €12,95

Andere boeken van Gideon Samson op kinderboekenpraatjes: