Lijst Home‎ > ‎

Meto Het huis

Geplaatst 15 dec. 2010 02:29 door susan *
In het begin zul je alles hier bizar vinden. Later wen je eraan en denk je er niet meer bij na.


Bizar is het leven in ‘het huis’ zeker. Er wonen 64 jongens die geheel afgesloten zijn van de buitenwereld. De jongens hebben geen herinneringen aan een leven voor ‘het huis’. De dag is gevuld met voorgeschreven activiteiten, waaronder ruwe sporten en lessen over landbouw en veeteelt. Ook de dagelijkse routine verloopt via een strak schema en volgens vaste, vaak bizarre regels. Op overtreding van de regels staan strenge lijfstraffen.
De hoofdpersoon van het boek, Meto, woont al jaren in ‘het huis’ en hij weet dat weldra zijn bed ‘zal kraken’. Dat betekent dat zijn bed te klein wordt en hij het huis zal gaan verlaten. Wat de toekomst dan brengt is onbekend.
Meto heeft vragen over zijn leven voordat hij in ‘het huis’ kwam, hoe de buitenwereld eruit ziet, waarom hij wekelijks een injectie krijgt en wat er zal gebeuren als hij het huis moet verlaten. Meto raakt betrokken bij een groep die de macht in het huis wil overnemen. Het is echter moeilijk een opstand te plannen in de gecontroleerde omgeving van ‘het huis’ en als de opstand lukt, wat dan?

Meto Het huis van de Franse schrijver Yves Grevet is het eerste deel uit een serie van drie. In Frankrijk waren de boeken een groot succes.
Het verhaal is goed opgebouwd. De sfeer die in ‘het huis’ heerst bekruipt je al snel en met de hoofdpersoon word je als lezer ook nieuwsgierig naar het nut van ‘het huis’ en de voorgeschiedenis van de jongens.
Het boek heeft een open einde en is geen zelfstandig verhaal. Er zijn vele vragen opgeroepen, maar er zijn nog nauwelijks vragen beantwoord. Ik ben heel benieuwd naar de volgende twee delen. Of de gehele serie uiteindelijk tot een spannend origineel verhaal zal leiden is nog niet te zeggen. Deel twee is deze week uitgekomen.

Meto Het huis
Yves Grevet
 
Clavis, 2010   €15,95